Albert Sanchez Pinol: Victus Barcelona 1714.

100.00kn

Šifra: BS – 20554

Izdavač i godina: Vuković&Runjić, 2014.

Broj stranica: 571

Uvez: meki

Format:  24×16 cm

Stanje: izvrsno

Opis

“Sve ću ispričati! Kako su sjebali generala Villarroela, kako su porazili naše pobjede. Jer dosad su se o ovome ratu čule samo verzije koje dolaze odozgo ili od neprijatelja.”

“Victus” je povijesni roman o ratu za španjolsko nasljeđe, jednom od prvih svjetskih ratnih sukoba, koji je završio 11. rujna 1714. apokaliptičnim jurišom na Barcelonu. Istovremeno to je priča o osobnoj tragediji mladića iz Barcelone, imenom Marti Zuviria, ponajboljega učenika markiza Vaubana, koji se razvija u genija ratnog inženjerstva.

Roman donosi mnoštvo povijesno provjerenih informacija u službi žustra, moćna i otvorena pripovijedanja. Vodi čitatelja  od Francuske, preko Madrida, Toleda, Tortose i bitaka kod Brihuege i Almanse, sve do nepokorne Barcelone 1714. koja je tijekom teške trinaestomjesečne opsade pretrpjela više od trideset tisuća neprijateljskih projektila.

“Victus” preispituje službene verzije obiju strana te daje riječ pravim junacima priče, od grostasnog lika generala Villarroela, Kastiljca koji je suznih očiju branio katalonsku prijestolnicu, do anonimnih građana i vojnika svih narodnosti koji su se rame uz rame borili na zidinama.

***

Najslavniji katalonski pisac današnjice Albert Sánchez Piñol napisao je svoju prvu knjigu na španjolskom – i postigao ogroman uspjeh: 200.000 prodanih primjeraka, a dosad je preveden na ruski, njemački, nizozemski, talijanski, portugalski, korejski, engleski i francuski jezik.

I prije nego što je 11. rujna recentno postao simbol kraja jednog svijeta, on je već tri stoljeća značio isto za Katalonce: naime toga je dana 1714., nakon višemjesečne opsade, pala Barcelona, a s njom i katalonska neovisnost.