Andrew J. Bacevich: America Empire

18.00  (135.62 kn)

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO UNUTAR 24H U ANTIKVARIJATU ILI ODMAH PUTEM INTERNETSKE NARUDŽBE.

SKU: BS-52421 Kategorija:

Opis

U izazovnoj, provokativnoj knjizi, Andrew Bacevich preispituje pretpostavke i ciljeve koji upravljaju korištenjem američke globalne moći. Ispitujući predsjedničke mandate Georgea H. W. Busha i Billa Clintona - kao i prvu godinu Georgea W. Busha na dužnosti - on ruši gledište da Sjedinjene Države nisu uspjele osmisliti zamjenu za obuzdavanje kao osnovu za vanjsku politiku. Umjesto toga nalazi da su se uzastopne posthladnoratovske administracije pridržavale dobro definirane "strategije otvorenosti". Motivirana imperativom ekonomskog ekspanzionizma, ta strategija ima za cilj poticanje otvorenog i integriranog međunarodnog poretka, čime se održava neosporan primat jedine preostale svjetske supersile. Štoviše, otvorenost nije nova strategija, već je bila stalna preokupacija kreatora politike još od Woodrowa Wilsona.

Iako se temelji na očekivanjima da uklanjanje prepreka kretanju trgovine, kapitala i ideja njeguje ne samo bogatstvo nego i demokraciju, agresivna potraga za otvorenošću naišla je na značajan otpor. Kako bi nadvladali taj otpor, kreatori politike SAD-a sve su češće pribjegavali sili, a vojna moć se kao nikada prije pojavila kao preferirani instrument američkog državnog umijeća, što je rezultiralo progresivnom militarizacijom vanjske politike SAD-a.

Niti optužnica niti slavlje, Američko Carstvo vidi poriv za otvorenošću kao ono što jest - nevjerojatno ambiciozan projekt usmjeren na podizanje globalnog imperija. Ostaju velika pitanja o izvedivosti tog projekta io ljudskim, financijskim i moralnim troškovima koje će iziskivati. Prodirući u iluzije koje zamagljuju stvarnost politike SAD-a, ova knjiga predstavlja bitan prvi korak prema pronalaženju odgovora.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-52421

Izdavač i godina:

HARVARD UNIVERSITY PRESS, 2002.

Broj stranica:

302

Uvez:

TVRDI

Format:

24X16CM

Stanje:

VRLO DOBRO

Dodaj u košaricu