Charles Moraze: Les origines sacrees des sciences modernes

120.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS – 28822

Izdavač i godina: Fayard, 1986.

Broj stranica: 506

Uvez: meki

Format: 24×16 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Prapovijesne relikvije, tekstovi iz piramida ili aktualne algebre: sve pokazuje da mali zajednički skup recepata diktira ljudima kako i kako da govore. Većina ove serije seže do nastanka svijeta koji podređuje prostor-vrijemu sve što je postojalo, postoji, živjelo i živi. Na kraju ovih imperativa, pojedinac može djelovati, misliti, govoriti po svojoj volji unutar uske granice slobode koju mu je ostavilo njegovo konačno stanje povijesnog pojedinca.

Likovi triedra i tetraedra (piramida ili prizma, na primjer) čine elementarni prikaz nastanka modernih znanosti i njihove matematike nakon tisućljeća prilično okupiran metamorfozama svetog. Oni definiraju orijentirani prostor, omogućuju da se u tom prostoru izgradi nešto stabilno i da se razvije univerzalni kod sposoban dešifrirati povijest događaja, sveta vjerovanja ili racionalne znanosti.

Zapravo, Charles Morazé pronalazi ove strukturne konstante u mitu o Horusu, pobožanstveni frakcijski račun; u Yi-kingukineski, otkrivajući sudbinu jedne od najstarijih civilizacija; bilježi ih kod Descartesa i njegovih nasljednika (Hamilton i Félix Klein). Te iste konstante legitimiraju zapadnjačke numeracije napravljene od stvarnih ili imaginarnih brojeva; objašnjavaju elementarne strukture srodstva, genetski kod i lingvistiku.

U tom smislu, djelo se može čitati i kao komentar dijagrama, umjetničkih djela ili tekstova do sada neshvaćenih, različitih po prirodi, funkciji i vremenu, ali sličnih po svom bitnom značenju: to je povijest, sveprisutan i funkcionalan mentalni kod kojeg sve je opravdano.

Charles Morazé, član osnivač Fondations des Sciences Politiques i Maison des Sciences de l’Homme, stvorio je 1948. sadašnju Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, a 1968. Odjel za humanističke i društvene znanosti Ecole Polytechnique. Zatim je vodio Institut za ekonomski i društveni razvoj na Sveučilištu Paris I Panthéon-Sorbonne. Danas predsjedava Međunarodnom komisijom za povijest znanstvenog i kulturnog razvoja (UNESCO). Ova knjiga rezultat je četrdesetogodišnjeg kolektivnog rada.