Darko Dukovski: Istra i Rijeka u Hrvatskome proljeću

100.00kn

Šifra: BS – 28775

Izdavač i godina: Alinea, 2007.

Broj stranica: 382

Uvez: tvrdi

Format: 25×19 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Povijest Hrvatskog proljeća je “živa” povijest ne samo po onima i kroz one koji su aktivno ili pasivno sudjelovali u tim burnim i prijelomnim događajima nego, nadasve, i zbog posljedica tih događaja. Samostalna i neovisna Hrvatska je danas realnost. Neprijeporno je da je većina proljećara, matičara i sveučilištaraca, iako im krajnji cilj nije bilo izdvajanje Hrvatske iz jugoslavenske federacije (osim pojedinima), nego ostvarivanje ravnopravnosti republika i naroda u okvirima postojeće države, već tada, početkom 70-ih ugradila svoj idealizam, htijenja, ufanja, domoljublje i slobodoljublje u, dvadeset godina kasnije, realizirani projekt samostalne demokratske hrvatske države.

No, knjiga nije samo o njima. Istraživanje bi bilo nepotpuno bez onih koji tada nisu prepoznali značaj ‘Proljeća’, onih koji, zbog svojih tadašnjih ideoloških stavova i usmjerenja, u to vrijeme nisu mogli prihvatiti radikalnije zamisli reformskog pokreta, posebice njegov nacionalni program, iako su bezrezervno prihvaćali društvene, političke i gospodarske reforme, koje su Hrvatsku naposljetku dovele u poziciju konfederalne jedinice i pripremile je za proces razdruživanja i prekid političkih i državnopravnih veza s jugoslavenskom federacijom.

Ovo je knjiga o jedno kratkom, ali događajima bremenitom vremenu, vremenu “brzog življenja”, vremenu vjere, ponosa, prkosa i dokazivanja, vremenu dvojbi, sazrijevanja i odlučnosti. Naposljetku, o vremenu sukoba ideologija, kušnja i kritika različitih vizija hrvatske budućnosti.

***

Darko Dukovski je rođen 4. svibnja 1960. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1984., a magistrirao 1989. godine radom «Nacionalni blok u Istri 1920.-1921. godine». Doktorirao je na temi «Fašistički pokret u Istri 1919.-1929». Godine 1996. promaknut je u zvanje docenta, 2002. u zvanje izvanrednog, a 2007. u redovitog profesora.

Dosad je objavio stotinjak znanstvenih i stručnih radova, desetak feljtona i sedam knjiga: «Svi svjetovi istarski: ili još-ne-povijest Istre prve polovice XX. Stoljeća»; «Fašizam u Istri 1918.-1943.»; «Usud Europe XX. Stoljeća»; «Rat i mir istarski»; «Istra: kratka povijest dugog trajanja»; «Povijest Srednje i Jugoistočne Europe 19. i 20. stoljeća (I. i II. svezak)»; «Pula: tri tisućljeća mita i stvarnosti».