Darko Suvin: Metamorfoze znanstvene fantastike

15.00  (113.02 kn)

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO UNUTAR 24H U ANTIKVARIJATU ILI ODMAH PUTEM INTERNETSKE NARUDŽBE.

SKU: BS-42481 Kategorija:

Opis

Iako je odavno prepoznat u međunarodnim razmjerima, rad hrvatskog teoretičara književnosti i kulture Darka Suvina još uvijek nije dovoljno poznat u Hrvatskoj jer autor svoje tekstove već četiri desetljeća piše i objavljuje uglavnom na engleskom jeziku.

Još za boravka u domovini počeo je istraživati znanstvenu fantastiku, objavivši niz književnoznanstvenih eseja u časopisu Umjetnost riječi te antologiju “Od Lukijana do Lunjika” opremljenu i temeljitim književnopovijesnim pregledom tog žanra. I svoju svjetsku reputaciju nakon odlaska u inozemstvo primarno je gradio tekstovima o znanstvenoj fantastici, što je rezultiralo i nizom djela među kojima je najvažnija knjiga Metamorphoses of Science Fiction (1979.).

Suvin napušta zastarjele poglede na SF kao marginalni, trivijalni žanr; za njega je i inače hijerarhija među žanrovima rezultat kriterija koje nameću nositelji društvene moći. Ova knjiga determinira teorijske pretpostavke poetike žanra te donosi analize reprezentativnih autora znanstvene fantastike. Ona ima u svjetskim razmjerima pionirsku ulogu u afirmaciji vrijednosti žanra te je nezaobilazna u svakom ozbiljnijem teorijskom pristupu znanstvenoj fantastici.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-42481

Izdavač i godina:

PROFIL, 2010.

Broj stranica:

439

Uvez:

TVRDI

Format:

20X14CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu