Dean Duda: Politika teorije

15.00  (113.02 kn)

SKU: BS-49532 Kategorija:

Opis

Zbornik tekstova iz kulturalnih studija “Politika teorije” prvi je pokušaj preglednog strukturiranja područja koje već nekoliko desetljeća zauzima jedno od ključnih mjesta u suvremenim humanističkim i društvenim znanostima. Dosad su slični zbornici u više navrata priređivani za angloameričko područje, u europskom kontekstu slična su izdanja prisutna tek na njemačkom tržištu, pa je ovaj zbornik prvi pokušaj sustavnog predstavljanja kulturalnih studija u zemljama slavenskoga svijeta, odnosno u postsocijalističkim tranzicijskim kulturama.
Kulturalni su studiji (= kulturni studiji, studiji kulture) svojom postdisciplinarnom pluralnošću uznemirili akademsko “dugo trajanje”, institucionalno uvriježene pozicije i odnose među disciplinama, postavljajući središnja epistemološka i metodološka pitanja. Jednako tako, potaknuli su intenzivno proučavanje polja kulture, osobito popularne i medijske kulture u (post)industrijskom kapitalizmu. Njihova usmjerenost na odnose cirkulacije kapitala i kulture uvelike pridonosi razumijevanju važnih aspekata postmoderne, globalizacije, kulturne politike, ali i recentne hrvatske tranzicijske situacije.
Namjera je zbornika da izborom rasprava prikaže genezu problematike, središnje teme kulturalnih studija, poveže spomenute probleme i uputi na pojedine pristupe koji bi u komparativnoj analizi mogli pridonijeti kvalitetnijem razmatranju suvremenog stanja na područjima kulture, popularne kulture, medija, književnosti, identiteta (klasnog, rodnog, etničkog i rasnog) i kulturne politike.
Zbornik sadrži 16 rasprava podijeljenih u tri problemska dijela. U prvom dijelu (Osnove) dva su utemeljiteljska teksta Richarda Hoggarta i Raymonda Williamsa, u drugom (Mjesto)  nalaze se rasprave o položaju kulturalnih studija u suvremenoj humanistici i društvenim znanostima (Richard Johnson i Stuart Hall), u trećem (Aspekti) 12 rasprava o problemima popularne književnosti i kulture, kulturi radničkog pogona, visokom i niskom, feminizmu i rave-kulturi, popularnim fikcijama, televiziji,  kulturi putovanja i problemima kulturalnog identiteta.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-49532

Izdavač i godina:

DISPUT, 2006.

Broj stranica:

387

Uvez:

TVRDI

Format:

24X16CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu