Dingač – Priča o velikom hrvatskom vinu / The Story of a Great Croatian Wine

150.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS – 30074

Izdavač i godina: Golden marketing-Tehnička knjiga, 2008.

Broj stranica:

Uvez: tvrdi

Format: 25×25 cm

Stanje: izvrsno

Nema na zalihi

Obavijesti me kad se artikl vrati na zalihu.

Opis

Monografija “Dingač – Priča o velikom hrvatskom vinu” prva je i za sada jedina (dvojezična, hrv-eng) monografija jednog hrvatskog vina. Ideja za njezinu izradu i objavljivanje potekla je od Udruge Dingač iz Potomja, koja okuplja veći broj proizvođača dingača. Sukladno njihovoj ideji i konceptu sadržaja, okupljeni su autori pojedinih priloga koji su svojom stručnošću približili čitatelju sve značajke i posebnosti koje čine Dingač velikim hrvatskim vinom. Autori su nastojali pomno prikazati sve prirodne i tradicionalne čimbenike koji nam mogu predočiti sliku proizvodnje grožđa i vina na položajima vinogorja Pelješac.

Monografija je bogato ilustrirana brojnim fotografijama koje ukazuju na ljepotu ovoga vinogradarskog pejzaža, uklopljenog između kamena i makije, neba i mora – krajobraza u kojem je čovjek svojim marom vjekovima ispisivao ovu priču. Svojim nam je “rukopisom” ostavio u nasljeđe bogatstvo spoznaja o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina na položaju Dingač. Ta ostavština neka je zavjet čuvanja nacionalnog bogatstva kao naše nigdje ponovljive posebnosti.

Autori tekstova i tekstovi su: Tomislav Ladan (O imenu položaja Dingač), Nikola Mirošević: (Dingače u srcu te nosim, Dingač u zemljopisnom prostoru), Frano Glavina (poglavlje: Dingač – dokumenti, tradicija, predaja), Ljiljana Gašparec-Skočić (Zakonske odrednice i proizvođači vina Dingač), Vladimir Jelaska (Geološke pojedinosti položaja Dingač), Ivo Kirigija (Poglavlje: Okoliš i stanište, Plavac Mali na položaju Dingač, Vinogradi i proizvodnja grožđa), Stanka Herjavec (poglavlje: Dingač – tehnologija za vino tradicije i vino budućnosti), Ivana Alpeza (Dingač je pjesma koja odjekuje), Ignac Kulier (Dingač – izvor zdravlja), Božica Brkan (Dingač i sljubljivanje s jelima) i Ivanka Čelar (Tradicionalne slastice s Pelješca).