Gaston Bachelard: Poetika sanjarije

7.00  (52.74 kn)

SKU: BS-52424 Kategorija:

Opis

U svojem posljednjem značajnom djelu Poetika sanjarije francuski filozof Gaston Bachelard na osebujan način pokušava uspostaviti vezu između imaginacije i zbiljnosti. Velika je to tema novije francuske filozofije u čije se najveće dosege upisuje ponovno otkriće imaginarnog. Premda je kartezijanski dualizam također francuski izum ovdje se prvenstveno radi o epistemološkom raskidu, odnosno govori se o srodstvu između razuma i imaginacije.

Kako imaginarno više nije u znanstvenom diskursu prezreno kao puka tlapnja, poetika postaje legitimno spoznajno sredstvo te nas stoga u ovoj knjizi Gaston Bachelard poziva da snivamo o snovima i kroz njih o samom životu i prirodi realnosti naučimo nešto više. Stoga nije ni čudno da i poznati filozof i povjesničar znanosti Thomas S. Kuhn upravo ovo Bachelardovo djelo smatra velikom prekretnicom u novijim epistemološkim paradigmama.

Dok u Poetici prostora istražuje načine na koje se prostor može percipirati kroz poetsku imaginaciju, u Poetici sanjarije razmatra različite izvore imaginarnog – od jezika i seksualnosti, preko djetinjstva, kartezijanskog ega i kozmosa. Bachelard razlikuje puki fenomen relaksacije od plodonosnog sanjarenja (rêverie) koje putem poetike proširuje vidike i nadilazi ograničenost svijesti.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-52424

Izdavač i godina:

Veselin Masleša, 1982.

Broj stranica:

241

Uvez:

Meki

Format:

20×13 cm.

Stanje:

Izvrsno

Dodaj u košaricu