Gilles Kepel: Jihad – The Trail of Political Islam

150.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS – 29914

Izdavač i godina: The Belknap Press of harvard University Press, 2000.

Broj stranica: 454

Uvez: tvrdi

Format: 24×16 cm

Stanje: izvrsno (nedostaje ovitak)

Opis

Kasno dvadeseto stoljeće svjedočilo je pojavi neočekivanog i izvanrednog fenomena: islamističkih političkih pokreta. Počevši od ranih 1970-ih, militanti su se pobunili protiv režima na vlasti u cijelom muslimanskom svijetu i posvuda zaoštrili političke sukobe. Njihov džihad, ili “sveta borba”, imao je za cilj uspostavljanje globalne islamske države koja se temelji isključivo na strogom tumačenju Kurana. Religijska ideologija pokazala se kohezivnom snagom, okupljajući sljedbenike u rasponu od studenata i mladih urbanih siromašnih do profesionalaca srednje klase.

Nakon početnog trijumfa s Islamskom revolucijom u Iranu, pokret je vodio džihad protiv SSSR-a u Afganistanu, proklamirajući po prvi put doktrinu ekstremnog nasilja. Do kraja 1990-ih, neuspjeh preuzimanja političke moći negdje drugdje doveo je do raskola: pokret umjerenih snaga razvio je nove koncepte “muslimanske demokracije”, dok su ekstremisti pribjegli terorističkim napadima velikih razmjera diljem svijeta.

Džihad je prvi opsežan, dubinski pokušaj praćenja povijesti i geografije ovog uznemirujućeg političko-religijskog fenomena. Tečno govoreći arapski, Gilles Kepel je putovao po cijelom muslimanskom svijetu skupljajući dokumente, intervjue i arhivske materijale nedostupne većini učenjaka, kako bi nam dao sveobuhvatno razumijevanje opsega islamističkih pokreta, njihove prošlosti i njihove sadašnjosti. Dok se suočavamo s prijetnjom terorizma za naše živote i slobode, Kepel nam pomaže da shvatimo zlokobnu stvarnost džihada danas.