Lado Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi [s 4 CD-a]

20.00  (150.69 kn)

Šifra: BS-38840

Izdavač i godina: Školska knjiga, 2017.

Broj stranica: 295

Uvez: tvrdi s ovitkom

Format: 29×23 cm

Stanje: izvrsno

Samo 1 komad(a) na zalihi

Opis

Pod nazivom Lado – hrvatska tradicijska glazbala i sastavi krije se vrlo atraktivna monografija s četiri kompaktne ploče i popratnim tekstom dr. sc. Irene Miholić, predgovorom Ivana Ivančana i bogatim slikovnim i zvukovnim materijalima (četiri CD-a). U središtu ove jedinstvene publikacije koja se bavi najpoznatijim hrvatskim profesionalnim folklornim ansamblom nalaze se hrvatska tradicijska glazbala te njima svojstveni sastavi, od tamburaškog orkestra preko dangubice i miha do dvojnica.
Ansambl Lado gotovo sedam desetljeća diljem zemlje i svijeta predstavlja umjetnički obrađenu glazbenu i plesnu tradiciju Hrvata. Pritom je prije svega pozornost gledatelja usmjerena na narodne plesove i pjesme, ali i originalne narodne nošnje, dok je onaj dio koji se odnosi na tradicijska glazbala i njihove sastave potisnut u drugi plan.
Upravo je to bio razlog da se, u suradnji sa Školskom knjigom i Glazbenim programom Hrvatskog radija, pristupi snimanju materijala za četverostruki CD te izdavanju glazbene fotomonografije Lado – hrvatska tradicijska glazbala i sastavi. Knjiga stručnim tekstom prati cjelokupan audiomaterijal snimljen na CD-ovima te predstavlja hrvatska tradicijska glazbala, sastave i njihovu zastupljenost u Ladu. Tu se nalazi i karta rasprostranjenosti hrvatskih narodnih instrumenata u krajevima u kojima žive Hrvati, notni zapisi, fotografije glazbala, svirača i glazbenih sastava, ali i plesača Lada u narodnim nošnjama.
Ovom izdanju nije samo zadaća prikazati sve mogućnosti glazbenika ansambla Lado i njihova instrumentarija, već ima i važno obrazovno obilježje predstavljajući širem slušateljstvu jedan do sada slabo poznat, a neobično važan dio tradicijske kulture u Hrvata.
Orkestar Lada sastavljen je od četrnaest glazbenika – multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala i njihove različite sastave koji postoje na ovim prostorima. U sklopu jednoga koncerta isti svirači bez problema prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (guci, pilari, jegeduši, mužikaši), inače uobičajenoga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je tipičan za sjeveroistočna nizinska područja.

Dodaj u košaricu