Lisa See: Snjiežnica i tajna lepeza

9.00  (67.81 kn)

SKU: BS-45238 Kategorija:

Opis

Radnja romana događa se u južnokineskoj pokrajini Hunan u 19. stoljeću i govori o ženama surovo sputanim krutim društvenim kodeksom – životom u izolaciji, surovim običajem povezivanja stopala djevojčicama, nametnutim brakovima, inferiornom položaju u rodnom i muževljevom domu te o konfucijevskim izrekama i bezbrojnim tradicionalnim vjerovanjima koja su prožimala svakodnevni život.

Roman počinje podrobnim potresnim opisom povezivanja stopala, bolnog i mučnog obreda kroz koji su Ljiljan i njene sestre prošle u dječjoj dobi, pretvarajući se potom u živopisan prikaz obiteljskog i seoskog života u zabačenoj kineskoj pokrajini. Najdojmljiviji je opis komuniciranja žena uz pomoć nu shua, tajnog “ženskog pisma”, kojim se dopisuju Ljiljan i njezina srodna duša Sniježnica, a koje u Hunanu ima tradiciju preko 1000 godina.

Koristeći se tajnim ženskim nu shu pismom, Ljiljan provodi svoje zadnje godine pišući o sjećanjima na obrede, ceremonije i poduke kroz koje je prolazila kao žena, o svojoj čežnji za ljubavlju i o prijateljstvu koje joj je obilježilo život. Već u ranom djetinjstvu sudbina koja joj je bila određena pripadništvom srednjoj klasi dramatično se izmjenila kad je lokalni proricatelj zaključio da će njezina lijepo formirana stopala učiniti podobnom za udaju u obitelji višeg statusa i za posebno obredno prijateljstvo s laotong (“srodnom dušom”).

“Samo najbolji pisci mogu napraviti to što je napravila Lisa, oživjeti ne samo lik nego čitavu jednu kulturu i senzibilitet tako uočljivo različit od našeg. Ovo je intrigantan i sasvim uvjerljiv portret žene oblikovane patnjom od njenih najranijih dana i prijateljstva koje joj pomaže da preživi.”
Arthur Golden, Sjećanja jedne gejše

“Čudo ove knjige jest što vodi čitatelje na mjesto koje je istodobno strano i poznato – strano zbog vremena i okružja, no poznato zbog činjenice da u tom pejzažu ljubavi i tuge svi mi živimo. Sniježnica i tajna lepeza je trijumf na svakoj razini – predivna, dirljiva priča.”
Washington Post

Dodatne informacije

Šifra:

BS-45238

Izdavač i godina:

Ljevak, 2006.

Broj stranica:

285

Uvez:

Meki

Format:

21x14cm

Stanje:

Izvrsno

Dodaj u košaricu