Michael Cunningham: U smiraj dana

10.00  (75.35 kn)

SKU: BS-50881 Kategorija:

Opis

Cunningham se prihvatio klasičnog zapleta nepozvanoga i neočekivanoga gosta ili stranca čiji dolazak unosi metež i nemir, pruža trenutke u kojima dolazi do samospoznaje, donosi tragediju, nestajanje postojećeg načina života koji može ali i ne mora voditi u nešto bolje… Cunningham nam daje jednostavan, ali moćan zaplet… čuvajući svoju kreativnu energiju za srce i razum, za obranu i hrabrost. I cijelo to vrijeme ne možete prestati čitati.

Autor iznosi priču, ali ne previše priče; čitatelja ne opterećuje detaljima, već on željno iščekuje što će biti dalje. Cunningham piše tako dobro, a opet kao da štedi na riječima te bi se mogao poistovjetiti s pjesnikom. Njegovi su dijalozi umješni i prisni, a ritam njegova pisanja vrlo vješt i uvježban − protegnut ili ogoljen baš kada treba.
 Jeanette Winterson, The New York Times

Mnogo je onih koji zabljesnu svojom literarnom pojavom ili neobičnim stilističkim izričajem, no kada je u pitanju čista, jednostavna, elegantna ljepota − Michael Cunningham ne prestaje nas zapanjivati. U ovom romanu razvio je očaravajući pripovjedački glas koji vrlo vješto miješa njegove britke komentare s Peterovim komično-junačkim očajanjem. Napola Henry James, napola James Joyce − ali u potpunosti Cunningham, ovo je neodoljivo djelo, inteligentno i luckasto, obilježeno trenucima boli i sumnje u samoga sebe, ali u isti mah osporeno upravo kazališnim replikama i dosjetkama. The Washington Post

***

Michael Cunningham (1952.) suvremeni je američki spisatelj, najpoznatiji kao autor romana “Sati” (1998.) za koji je dobio Pulitzerovu nagradu te Nagradu PEN/Faulkner za fantastičnu prozu i koji ga je potvrdio u očima književne kritike. Osim toga “Sati” su 2002. doživjeli i poznatu ekranizaciju koju su glumački predvodile Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman.

Literarni uspjeh Cunningham bilježi od početka devedesetih godina 20. stoljeća kada mu izlazi uzbudljiv roman “A Home at the End of the World” (Dom na kraju svijeta). Kao dobitnik nekoliko književnih stipendija opravdao je sve nagrade svojim kvalitetnim pisanjem, a zapažen je bio i njegov drugi roman “Flesh and Blood” (Meso i krv). Nakon velikog uspjeha koji mu je donio roman “The Hours” (Sati) prihvatio se laganijih projekata, no i dalje vrlo zanimljivih.

Tako je, između ostaloga, u suradnji sa Susan Minot napisao scenarij za film Evening, koji je zapravo adaptacija njezina istoimena romana. Filmsko ostvarenje okupilo je brojne vrhunske glumice poput Vanesse Redgrave, Glenn Close, Meryl Strep, Toni Collette. Godine 2006. izišao mu je roman “Specimen DaysBy Nightfall” (U smiraj dana). Živi i radi u New Yorku, a na Sveučilištu Yale drži predavanja o kreativnom pisanju.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-50881

Izdavač i godina:

ALFA, 2012.

Broj stranica

258

Uvez:

MEKI

Format:

19X14CM

Stanje

IZVRSNO

Dodaj u košaricu