Miroslav Akmadža: Franjo Kuharić

15.00  (113.02 kn)

SKU: BS-51047 Kategorija:

Opis

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić bio je jedna od najvažnijih ličnosti novije hrvatske povijesti, i to u dva ključna razdoblja, u doba komunističke vlasti i potom u razdoblju samostalne Hrvatske.
Iz pozadine, ne miješajući se izravno u konkretne političke događaje i procese, jako je utjecao na politički i društveni razvoj Hrvatske i na to kakva je Hrvatska danas.
Začudo, o toj njegovoj ulozi i za njegova života, ali i nakon njegove smrti vrlo se malo pisalo, pa do danas nije bilo niti jedne relevantne knjige koja bi se time bavila.
Ova knjiga povjesničara Miroslava Akmadže to u potpunosti mijenja.

Autor je desetljećima proučavao život i djelovanje kardinala Kuharića i tijekom svojeg istraživanja dobio uvid u tri fascinantna izvora.
Prvo su to bili dosad nedostupni kaptolski dokumenti, koji su govorili o Kuharićevom cjelokupnom djelovanju kao župnika u Samoboru, glavnog urednika „Glasa Koncila“, biskupa, te potom nadbiskupa zagrebačkog, te i kardinala.
Zatim je dobio uvid u donedavno tajni dosje što ga je komunistička Služba državne sigurnosti vodila o Kuhariću, a gdje se nalaze i transkripti tajno snimljenih njegovih razgovora.
Napokon, autor je dobio uvid i u najvažniji izvor, vlastoručno pisane privatne dnevnike samog Franje Kuharića, u koje je on bilježio dnevne događaje, opisivao svoje susrete s raznim sugovornicima i zapisivao svoja razmišljanja i stavove o ključnim događajima, u kojima je sudjelovao.
Ova tri izvora jasno otkrivaju kakav je Kuharić bio kada je odnos prema vlastima bio u pitanju, prvo prema komunističkim, a potom prema vlastima koje su oformljene formirane nakon pobjede Franje Tuđmana na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj.
Tu su zapisani čak i ovakvi detalji, na primjer, koji su bili njegovi razlozi zašto je dao da zvona zvone u povodu smrti maršala Tita, kako je dao posljednju pomast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i što je o svojem viđenju suvremene Hrvatske zapisao par nekoliko dana prije svoje smrti.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-51047

Izdavač i godina:

PROFIL, 2020.

Broj stranica

607

Uvez:

MEKI

Format:

23X16CM

Stanje

IZVRSNO

Dodaj u košaricu