Obrad i Maja Gluščević, Stjepan Perović: Vuk samotnjak

12.00  (90.41 kn)

SKU: BS-51352 Kategorija:

Opis

Roman Vuk samotnjak napisala je prema istoimenom filmskom scenariju Obrada Gluščevića i Stjepana Perovića Maja Gluščević.

Vuk samotnjak je film o prijateljstvu dečaka i psa. Radnja filma se odigrava u Lici, neposredno nakon Drugog svetskog rata. Dečak Ranko nalazi u planini velikog psa, nemačkog ovčara, koji je tu ostao posle rata. Ranko ga spašava iz zamke u koju se uhvatio i sprijateljuje se sa njim. Po natpisu sa medaljona na ogrlici naziva ga Hund. Međutim, pošto je pas sličan vuku seljani veruju da se radi o opasnom vuku, samotnjaku, i da ga treba ubiti. Dečak zbog toga strahuje za svog ljubimca. Krišom mu nosi hranu u planinu. Pas ga jednom čak spasava od vuka. Seljaci organizuju hajku, jer veruju da je taj vuk samotnjak poklao ovce u jednom toru. U poslednjem trenutku dečak spašava svog prijatelja.

Maja Gluščević, supruga scenariste i reditelja Obrada Gluščevića, napisala je dva romana inspirisana filmom Vuk samotnjak:

Vuk samotnjak, 1983. godine, roman napisan na osnovu filma
Tišina, snima se!, 2009. godine, romansirani doživljaji sa snimanja filma.

Gluščević, Maja, hrvatska spisateljica i scenaristica (Zagreb, 6. I. 1932 – Zagreb, 7. IV. 2021). Kći je ilustratora Vladimira Kirina. Studirala je engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od sredine 1950-ih radila je na filmu kao asistentica režije, surađujući sa svojim suprugom, redateljem Obradom Gluščevićem, s kojim je napisala scenarij za vrlo popularnu igranu dječju TV seriju Jelenko (1981), o skupini djece koja u Gorskom kotaru pronalazi lane.

Roman prema scenariju objavila je 1982 (pretiskan 1999. pod naslovom Priča o Jelenku), a 1983. u roman je preradila i scenarij za raniji suprugov igrani film Vuk samotnjak (snimljen 1972. prema scenariju Gluščevića i Stjepana Perovića), o snimanju kojega je objavila roman Tišina, snima se!: avanture jednog psa sa snimanja filma »Vuk samotnjak« (2009).

Dodatne informacije

Šifra:

BS-51352

Izdavač i godina:

SPEKTAR, 1983.

Broj stranica:

113

Uvez:

TVRDI

Format:

24X21CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu