Ivan Vitić (arhitekt) – Raspored treninga jugoslavenskih olimpijskih kandidata

750.00kn

Šifra: BS – 19929

Izdavač i godina: Jugoslavenski Olimpijski Odbor, Ovomaltine, Zagreb, 1935.

Broj stranica: 34

Uvez: meki

Format: 17×12 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Ivan (Ivo, Đovani) Vitić (Šibenik21. veljače 1917. – Zagreb21. prosinca 1986.), hrvatski arhitekt. Vitić jedan od stvaratelja hrvatske poslijeratne moderne, autor čijim su se djelima inspirirali mnoge generacije arhitekata i studenata arhitekture sve do današnjih dana. Kao arhitekt, Vitić je izveo više od stotinu građevina.

Projektirao je više obiteljskih vila u Zagrebu, školu u Šibeniku, Pionirski grad (danas Grad Mladih) u Zagrebu, stambene zgrade u Zadru, motele Sljeme u BiograduTrogiru i Rijeci, Domove JNA u Šibeniku, Splitu, Komiži. Vrhunac njegovog stvaralaštva označilo je projektiranje i izgradnja tadašnje Zgrade društveno-političkih organizacija (kolokvijalni naziv Zgrada CK SKH) u Zagrebu od 1961. do 1968. godine, popularne pod imenom Kockica.[2] Po urbanoj dispoziciji i oblikovanju te stambenoj tipologiji ističe se njegov stambeni sklop na uglu ul. Matka Laginje i Vojnovićeve ulice u Zagrebu (1958).[3] Suvremenu arhitekturu jasnih kubičnih volumena i živa kolorita s izrazitim mediteranskim značajkama često interpolira u stare ambijente dalmatinskih gradova (ZadarŠibenikKomižaSplit). Primjenjivao je kolorirani dijagram (što je utjecaj grupa De Stijl) na pročeljima zgrada u Laginjinoj ulici u Zagrebu, kao i na hotelu Jadran u Šibeniku. Bavio se regulacijom povijesnih dijelova gradova (obala u Šibeniku, Frankopanska ulica u Zagrebu, središte Mostara i Zadra).

Nikada se nije bojao “sistema”, iako, pričalo se da je imao političko zaleđe. No, iznad svega je imao osobnost. Bio je poznat kao energična osoba. Atraktivan muškarac, čvrste fizionomije, energičnoga glasa i poteza. “Temperamentni arhitekt lucidnog karaktera”, opisuju ga neki.

Elegantno odjeven, uvijek s cigaretom, koja je bila njegov zaštitni znak, a pušio je Dunhill. No, volio je i gimnastiku, te je bio izrazito elastične tjelesne građe.

Riječ je o članskoj knjižici Jugoslavenskog Olimpijskog Odbora poznatog i nadasve priznatog arhitekta Ivana Vitića, koja je kao dokument njegove rane mladosti unikatni raritet na tržištu.