Richard E. Caves: Creative Industries: Contracts between Art and Commerce

30.00  (226.04 kn)

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO UNUTAR 24H U ANTIKVARIJATU ILI ODMAH PUTEM INTERNETSKE NARUDŽBE.

SKU: BS-45544 Kategorija:

Opis

Ova knjiga istražuje organizaciju kreativnih industrija, uključujući vizualne i izvedbene umjetnosti, filmove, kazalište, zvučne snimke i izdavanje knjiga. U svakom se umjetnički dodaci kombiniraju s drugim, "običnim" dodacima. Ali dogovori koji spajaju te inpute sami po sebi su problematični: umjetnici imaju snažna stajališta; muza nestalno šapće; a odobravanje potrošača ostaje vrlo neizvjesno dok se ne podmire svi troškovi.

Za sastavljanje, distribuciju i skladištenje kreativnih proizvoda organiziraju se poslovne tvrtke, neke zapošljavaju kreativno osoblje na dugoročnim ugovorima, druge rade s njima kao vanjski izvođači; agenti se pojavljuju kao posrednici, pregovaraju o ugovorima i spajaju kreativne talente s poslodavcima. Tvrtke u kreativnim industrijama su ili mali sakupljači koji se usredotočuju na odabir i razvoj novih kreativnih talenata ili veliki promotori koji se bave pakiranjem i širokom distribucijom etabliranih kreativnih proizvoda. U nekim djelatnostima, poput izvedbenih umjetnosti, kreativni pothvati suočeni s visokim fiksnim troškovima okreću se neprofitnim tvrtkama.

Kako bi objasnio logiku tih dogovora, autor se oslanja na analitičke resurse industrijske ekonomije i teorije ugovora. On govori o karakteru mnogih kreativnih aktivnosti koje pobjednik uzima sve koji nekim umjetnicima donosi bogatstvo i slavu, dok druge osuđuje na frustraciju; zašto je "opcijski" oblik ugovora toliko raširen; i zašto čak i pametni proizvođači bivaju uvučeni u izradu "purana od deset tona", kao što su Heaven's Gate. Koliko god različite bile njihova površinska organizacija i estetska svojstva, bilo visoko ili nisko rangirane u kulturi, kreativne industrije dijele istu temeljnu organizacijsku logiku.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-45544

Izdavač i godina:

HARVARD UNIVERSITY PRESS, 2002.

Broj stranica:

454

Uvez:

MEKI

Format:

23X15CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu