Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio

8.00  (60.28 kn)

Nema na zalihi

Pridružite se listi čekanja kako biste dobili e-poruku kada ovaj proizvod postane dostupan

SKU: BS-39535 Kategorija:

Opis

Pri posjetu Zagrebu u ožujku 2011. Amos Oz je ispričao kako mu je “Winesburg, Ohio”, najglasovitija i najcjenjenija knjiga Sherwooda Andersona, bila prekretnica u književnom radu: “Kad sam je pročitao, odjednom sam shvatio da sve, ali apsolutno sve, može biti važno… Anderson mi je kao piscu doslovce udahnuo život!”

Slično su o Andersonu gotovo stoljeće ranije govorili: Hemingway, Faulkner, Wolfe, Steinbeck, Caldwell, Saroyan, Lovecraft, Henry Miller… kojima su se kasnije pridružili Ray Bradbury i Charles Bukowski (“Sherwood Anderson je mnogo bolji pisac od Hemingwaya, Faulknera, Steinbecka… i čitave te jebene gomile.”), i svi su izražavali otvoreno divljenje Andersonovu djelu, čime je i zaslužio nadimak “pisac za pisce”.

Da je “Winesburg, Ohio” iznimno djelo pokazalo se već po objavljivanju 1919. godine kad je privuklo nesvakidašnju pozornost. Stariji su ga kritičari napadali, a mlađi hvalili i djelo i autora kao predšasnike novoga doba. Poput “Amarcorda”, to je djelo ljubavi koje slavi malomještanski život za nekih prohujalih vremena nevinosti i dobrohotnosti.

Glavni junak, novinar George Willard, zapravo je sâm autor koji u gradiću osamljenih duša pokušava srušiti zidove što razdvajaju mještane. On je ujedno i glavna poveznica dvadesetak melankoličnih priča u kojima mu prilaze žitelji – svaki “dostojevskijevski” briljantno psihološki razrađen – i povjeravaju mu svoje najskrovitije tajne, predosjećajući da ih jedino on u Winesburgu razumije…   Iako se kritičari nisu usuglasili je li “Winesburg, Ohio” roman ili zbirka pripovijedaka, godine 1998. uvršten je na listu sto najboljih romana 20. stoljeća Modern Librarya i to na 24. mjesto!

Dodatne informacije

Šifra:

BS-39535

Izdavač i godina:

Šareni dućan, 2012.

Broj stranica:

245

Uvez:

meki

Format:

19×12.5cm

Stanje:

izvrsno

Pročitaj više