Stjepan Srkulj: Hrvatska povijest u devetnaest karata

300.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS-15803

Izdavač i godina: Tipografija d.d., 1937.?

Broj stranica: 85

Uvez: tvrdi

Format: 24,5 x 28,5 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Stjepan Srkulj je bio poznati hrvatski srednjoškolski profesor i pisac povijesnih udžbenika.

Bio je zagrebački gradonačelnik od 1917. do 1920., od 1928. do 1932.

1937. je godine napisao svoje najpoznatije djelo, Hrvatska povijest u dvadeset i pet karata. To je djelo o hrvatskoj prošlosti u povijesti i atlasu, u kojem je u kojem je prikazujući povijest, sjedišta i kretanja i drugih naroda koji su se kretali kud i Hrvati ili su obitavali na ovim prostorima prije Hrvata, ili se, nakon formiranja hrvatske države u ranom srednjem vijeku, nalaze u njihovu susjedstvu.

Pratio je sve uspone i padove Hrvata i hrvatske države, od vremena kad je u X. stoljecu bila ujedinjena i na vrhuncu svoje moći, pa do XV. i XVI. stoljeća, kad je osmanlijskim osvajanjem Hrvatska svedena na “ostatke ostataka nekoc slavnoga kraljevstva Hrvatskog” (reliquiae reliquiarum olim magni et inclyti regni Croatiae), a potom i razdoblje “obnovljene Hrvatske” (Croatiae redivivae), od XVII. stoljeća pa sve do svoga vremena.

Iako su pojedini hrvatski povjesničari kao Lučić i Vitezović još od XVII. stoljeca radili povijesne i političko-zemljopisne karte te iako je postojao prvi (Klaićev) nacionalni atlas hrvatske povijesti vec g. 1888., a i ine, sve do pojave Srkuljeve atlasa g. 1937. Hrvatska nije imala jedan cjeloviti prijegled hrvatske prošlosti u povijesti i zemljovidima – atlasu.