Stjepan Vukušić: Admiral – Roman o Janku Vukoviću pl. Podkapelskom, prvom hrvatskom admiralu

60.00kn

DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS-16373

Izdavač i godina: Naklada Pavičić, 2004.

Broj stranica: 163

Uvez: tvrdi

Format: 20 x 15 cm

Stanje: vrlo dobro

Kategorija:

Opis

U pulskoj ratnoj luci, na bojnom brodu “Viribus Unitis”, počela je 31. listopada 1918. ceremonija primopredaje austro-ugarske ratne mornarice. Zapovjednik, kontraadmiral Horthy, prema odluci Ratnog vijeća u Beču i samog cara i kralja Karla, predao je flotu predstavnicima Narodnog vijeća Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Dotadašnji kapetan bojnog broda, Janko Vuković pl. Podkapelski, unaprijeđen je u čin kontraadmirala i imenovan prvim zapovjednikom mornarice pod hrvatskim zastavama. O njemu, o tom našem prvom admiralu, njegovu djetinjstvu u Lici, o njegovu životu, najviše o posljednjim danima i satima, govori knjiga “Admiral”, ilustrirana starim fotografijama i slikama iz k. und k. vremena.

“Admiral” je dokumentarno-beletristički roman o Janku Vukoviću pl. Podkapelskom, Ličaninu, mornaričkom časniku koji je u danima sloma Austro-Ugarske i nastanka kratkotrajne Države SHS u jesen 1918. s tri strane imenovan zapovjednikom cijele austro-ugarske, odnosno SHS-mornarice: iz Beča, iz Zagreba i iz stožera mornara. Flota je u pet poslije podne, 31. listopada 1918., službeno predana predstavnicima Narodnog vijeća Države Slovenaca, Hrvata i Srba s pjesnikom Antom Tresićem Pavičićem na čelu, nakon čega je Podkapelski odmah unaprijeđen u čin kontraadmirala. Već sljedećeg dana, 1. studenoga, rano ujutro, talijanski su se diverzanti probili u pulsku luku i torpedom na kojem su dojahali potopili usidreni admiralski brod. S brodom je, nakon što je zarobljenim talijanskim diverzantima dopustio da se iskrcaju, na dno pulske luke otišao i novi zapovjednik.
S pričom o admiralovu kraju isprepleće se i drama zalaska velikog srednjoeuropskog imperija, koji je stoljećima funkcionirao kao svojevrsna europska unija. Autor poštuje faktografiju, portretira zanimljive povijesne ličnosti, no ponajprije ga zanima dramatična sudbina junaka koji se borio za K. und K. Monarhiju, kojeg su Talijani potopili nakon što je rat bio završen i kojeg su Hrvati zaboravili.

 

Knjiga je ilustrirana starim fotografijama ličnosti, brodova i raznih pomorskih prizora iz zagrebačkih, bečkih i pulskih arhiva, a tiskana je u GZH-u u Zagrebu.
Stjepan Vukušić (r. 1931.), pjesnik, prozaik i jezikoslovac (stručnjak za novoštokavsku akcentuaciju), autor je niza uspjelih pjesničkih i proznih knjiga. Kao umirovljeni sveučilišni profesor živi u Puli.