W. Somerset Maugham: The Painted Veil

10.00  (75.35 kn)

SKU: BS-52332 Kategorija:

Opis

Oslikani veo je priča o onome što bismo danas nazvali toksičnom vezom (što Maughamu nije bilo strano, kako se to događa), ali kao i s većim dijelom Maughama, izvanredno okruženje čini roman tako uvjerljivim. 

Kitty i Walter Fane mladi su bračni par, Kitty je u ranim dvadesetima. Žive u kolonijalnom Hong Kongu ranih 1920-ih, kamo ih je odveo Faneov posao bakteriologa za kolonijalnu upravu. Ali Kitty je plitka, materijalno i društveno ambiciozna – osobine koje je naslijedila od svoje hladne i proračunate majke – i osjeća da se udala ispod nje. Walter je dosadan i društveno nesposoban znanstvenik, a Kitty osjeća da su prema njima snishodljivi mnogo uzvišeniji kolonijalni dužnosnici s kojima se redovito susreću u vladinim krugovima.

Započinje aferu s muškarcem po imenu Charles Townsend, poletnim, strastvenim ljubavnikom sa svijetlom budućnošću u kolonijalnoj službi Hong Konga, gdje on trenutno služi kao pomoćnik kolonijalnog tajnika u carinskom uredu. Kitty vjeruje da će Charles na kraju ostaviti svoju ženu i njihovo troje djece te da će imati prekrasan i šarmantan zajednički život.

Walter Fane saznaje za aferu i ono što čini kao posljedicu čini roman tako zadivljujućim. Neću pokvariti stvari otkrivajući što je ovo. Dovoljno je reći da sam roman pročitao u dva ili tri dana, očajnički želeći saznati što se zatim dogodilo.

Nadam se da buduće čitatelje neće odvratiti od djela Somerseta Maughama zbog kolonijalnog okruženja velikog dijela djela. Da, često je prožet stavovima koji odražavaju vrijeme u kojem je pisao, ali su njegovi vlastiti stavovi zapravo često daleko prosvijećeniji i humaniji nego što bi se moglo očekivati. Iako je vjerojatno istina da on nikada više neće biti moderan pisac, njegovo će djelo živjeti i dalje jer je on majstor pripovjedača s prekrasno jasnim, čistim proznim stilom i netremice reptilskim okom (ali ne nesažaljivim) za složenosti ljudske prirode. Oslikani veo vjerojatno će me u prvom trenutku vratiti na bogatstvo kratkih priča koje je napisao, ali me također osvijestio koliko sam pogriješio zanemarivši njegove romane.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-52332

Izdavač i godina:

PENGUIN BOOKS, 1953.

Broj stranica:

238

Uvez:

MEKI

Format:

18X11CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu