Winter Olympics – Grenoble 1968. – Official report

1,000.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24H ILI ODMAH PUTEM INTERNETSKE PRODAJE

Šifra: BS – 28317

Izdavač i godina: Comite d’Organisation des xmes Jeux Olimpiques, 1969.

Broj stranica: 407

Uvez: tvrdi (u kutiji)

Format: 30×22 cm

Stanje: izvrsno

Numeriran. Broj 2525 od 3000 primjeraka.

Opis

X. Zimske olimpijske igre su održane 1968. godine u Grenobleu, u Francuskoj.

Po prvi puta je Međunarodni olimpijski odbor dozvolio da Istočna i Zapadna Njemačka nastupe kao potpuno odvojene momčadi, iako su do ovih ZOI nastupali kao združeni tim Njemačke. Ta će se praksa odvojenih nastupa nastaviti sve do ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

U natjecateljskom programu su se istaknuli sljedeći pojedinci i momčadi:

  • Alpski skijaš iz Francuske Jean-Claude Killy je razgalio srca domaćih gledatelja osvojivši zlatne medalje u sve tri tadašnje alpske discipline (slalom, veleslalom, spust).
  • Toini Gustafsson, trkačica na skijama iz Švedske, je dominirala s osvojena dva zlata u obje pojedinačne discipline (5 i 10 km) te je tim medaljama pridodala i srebro iz štefete.
  • Eugenio Monti iz Italije je ostvario rijedak podvig: kao pilot boba nastupio je i u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu, te u obje trke osvojio zlatnu medalju.
  • Po prvi puta od kada se na ZOI uključila momčad SSSR-a neka druga država je bila prva po broju osvojenih medalja. To je ovaj put uspjelo predstavnicima i predstavnicama države Norveške, koja je na taj način za kratko prekinula dominaciju športske velesile SSSR-a na Zimskim igrama.