Zlatko Kutnjak: Umjetnik ne slavi I. MAJ – Umjetnik misli, radi

6,000.00kn

Kombinirana tehnika

Format:35x30cm

uokvireno

Opis

Zlatko Kutnjak rođen je u Rijeci 1950. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. u klasi profesora Raula Goldonija. Od sredine 70-ih sudjeluje u brojnim umjetničkim akcijama i izložbama u Zagrebu, Rijeci, Kastvu (suosnivač je Kastavskog kruga i Galerije Vincent) i drugim gradovima. Na prijelazu iz 70-ih u 80-te razvija vlastitu varijantu umjetničkog angažmana, u bliskoj komunikaciji i suradnji s članovima Grupe šestorice autora. Surađuje u deset brojeva časopisa MAJ 75 i s umjetnicima koji djeluju u zagrebačkom Podroomu i u Prostoru proširenih medija, s kojima priređuje umjetnička druženja i kolonije”. Posebice se pamte Jednodnevna kolonija s Greškom srpnja 1981. u Mošćeničkoj Dragi, te akcije unutar Likovne radionice Opatija.

‘Sredinom 80-ih povlači se u vlastiti slikarski atelier no dramatični dešavanja u zemlji ga potiču na nekoliko umjetničkih istupa: sudjeluje na velikoj skupnoj izložbi ‘Umjetnost za i protiv / Umjetnost – ideologija – politika’ u Umjetničkoj galeriji u zgradi u Banja Luci, 1989. godine, Jusuf Hadžifejzović ga poziva na ‘YU – dokumenta’ u Sarajevo te iste godine, a 1993. je uvršten u Zidićevu selekciju izložbe ‘Nova hrvatska umjetnost”’.

(Moderna galerija Zagreb). Sve te godine intenzivno slika, najčešće u tehnici akrilika na papiru. Kreirao je niz ciklusa, redovito snažno angažiranih oko dijagnoze, simboličke analize društvene stvarnosti i kritike ideologije: ‘Balkanska demonologija’, ‘Requiem za Balkan’, ‘Ljubav’, ‘Cvijeće zla’, ‘Neartikulirano’, ‘Pomrčina Sunca’, ‘Dijalog’, a od recentnih ciklusa naročito se ističu ‘Pompejanci’ i serija autoportreta pod nazivom ‘Dobar dan tugo’, na kojima i dalje radi. Samostalno i u suradnji s umjetnicima Svenom Stilinovićem, Goranom Trbuljakom, Vladimirom Dodigom Trokutom i Damirom Stojnićem izveo je niz akcija – izložbi i performansa.