Alexander McCall Smith: Angus sanjar

50.00kn

Šifra: BS – 28787

Izdavač i godina:  Vuković&Runjić, 2008.

Broj stranica: 141

Uvez: meki

Format: 20×14 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Sanjar Angus u bajoslovlju Škotske i Irske donosi snove, a povezan je i s ljubavlju i mladošću, svime onime za čim ljudi najviše čeznu. Alexander McCall Smith u ovoj je melankoličnoj knjizi isprepleo drevni mit o keltskom Erosu s pričama iz današnjeg života u kojima se opet pojavljuje lik Angusa, a snovi se miješaju s javom.

Za razliku od drugih mitskih figura, Angus ne daje pouku niti podučava, već nam rješenja, odgovore i ostvarenja nudi u snovima koje nam sam daje. On je, dakle, Angus sanjar i davatelj snova; on je i eros – personifikacija mladosti i snažne, strastvene ljubavi.

Ova je priča nova verzija mita o Angusu, omiljenom i privlačnom liku u keltskoj mitologiji Irske i Škotske. Angus je onaj koji donosi snove, on je Eros, figura mladosti. Naslijedili smo ga iz irskog bajoslovlja, ali susrećemo ga također u keltskoj Škotskoj. On je dobroćudan lik – naočit i razigran – a u moderno doba nadahnuo je ne samo “Pjesmu o putniku Angusu” W.B.Yeatsa, nego i melodioznu škotsku uspavanku “Sanjar Angus”.

Alexander McCall Smith profesor je prava na Sveučilištu u Edinburghu. Rođen je u današnjem Zimbabveu, a živio je i u Botsvani koju dobro poznaje i voli. Autor je više od pedeset knjiga, među kojima su stručne publikacije “Forenzički aspekti sna” i “Kazneni zakon Botsvane”, dječje knjige, kriminalistički romani, pripovijetke o ekscentričnim austrijskim profesorima i o Africi. Oženjen je liječnicom i ima dvije kćeri, a u slobodno vrijeme svira fagot u orkestru koji se zove “Jako loš orkestar”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od n