Antun Karman: Udžbenici za gimnazije s dvogodišnjim programom umjetnosti 1-2

30.00  (226.04 kn)

SKU: BS-45516 Kategorija:

Opis

LIKOVNA UMJETNOST 1, osnovni elementi, oblici i vrste likovnoga govora, udžbenik za 1. razred gimnazije s dvogošnjim programom likovne umjetnosti.
U udžbeniku Likovna umjetnost 1 – Osnovni elementi, oblici i vrste likovnog govora, na jezgrovit se i sažet način obrađuju sva bitna počela i načela nastanka likovnih djela različite materijalne strukture i oblikovane profilacije, uključujući i danas uvriježena temeljna načela/oblike njihova čuvanja, prezentacije i zaštite.
Ova, za razumijevanje formalnih i stilskih kategorija likovno-umjetničkih djela i za prepoznavanje značenja likovne umjetnosti u svakodnevnom životu osnovna građa strukturalno je podijeljena na tri uvjetno odvojene cjeline i 16 poglavlja/nastavnih jedinica, u kojima se logičkim slijedom, suvislo se nastavljajući i dograđujući, postupno elaboriraju svi elementi i načini oblikovanja likovnoga/umjetničkog djela – od zamišljaja i vizualizacije odnosno perceptualnog procesa do oblikovane konkretizacije u željenu formu.
Tako koncipirana građa, potpomognuta i osnažena široko postavljenom strukovnom terminologijom objašnjenom u samom tekstu ili u priloženom pojmovniku, omogućit će korisniku udžbenika da na lagan i jednostavan način nauči prepoznavati likovne sadržaje oko sebe te tako lakše uroniti u beskrajni i iznimno složeni svijet likovnosti i kulturno-umjetničkih pojava koje svoje oblike očituju u vizualnoj formi.

 

LIKOVNA UMJETNOST 2, opća povijest, od prapovijesti do suvremenosti, udžbenik, 2. razred gimnazije s dvogodišnjim programom likovne umjetosti.
Udžbenik Opća povijest umjetnosti metodičkom je koncepcijom golemu građu povijesti umjetnosti uspio uvjerljivo, sustavno i jasno, sistematizirati i prilagoditi učenicima. Tekst je pisan razumljivo i jednostavno.
Svi bitni primjeri iz povijesti umjetnosti su navedeni i objašnjeni. Građa je sustavno kronološki iznesena, ali uspjeva dati i širi uvid u povijesne, kulturološke i civilizacijske čimbenike koji su iznjedrili stilske karakteristike pojedinih umjetničkih razdoblja.
Udžbenik se ne bavi samo suhim i pukim nabrajanjem podataka i navođenjem umjetničkih djela, već traži i nalazi i uzroke i posljedice nastajanja stila u pojedinim razdobljima s obzirom na povijesnu, političku, znanstvenu, filozofijsku, sociološku, pa i ekonomsku i, nadasve, religijsku uvjetovanost.
Tekst prate i pomno odabrane reprodukcije. Na kraju svakoga poglavlja logično su i razložno ispisane i uvrštene karakteristike hrvatske umjetnosti o određenome stilskom razdoblju, iznoseći kronološke paralele s europskom umjetnošću. Pritom su istaknute neprocjenjive dragocjenosti koje kvalitetom idu uz bok europske kvalitete kao jedinstveni umjetnički izleti, poput Eufrazijeve bazilike, Radovanova portala, trogirske i šibenske katedrale, Dubrovnika kao jedinstvenoga dragulja u totalnosti itd.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-45516

Izdavač i godina:

Školska knjiga, 2005.

Broj stranica:

164+286

Uvez:

Meki

Format:

28x20cm

Stanje:

Izvrsno

Dodaj u košaricu