Biblia sacra vulgatae editionis Sixti V. & Clem. VIII. pont. max. auctoritate recognita, notis chronologicis, historicis, et geographicis illustrata, iuxta editionem parisiensem Antonii Vitre ….

1,061.78  (7,999.98 kn)

Šifra: BS-14607

Izdavač i godina: Nicolaum Pezzana, Venecija, 1765.

Broj stranica: 1086

Uvez: tvrdi

Format:  32 x 22 cm

Opis

Izvrsno očuvana Biblija. Tiskano dvostupčano. Naslovnica, 8 listova, 1036 stranica, LXIV stranice. Ima dvije kopče za zatvaranje.

Za pregled knjige preko usluge Google Books kliknite ovdje.

Vulgata (prema lat. vulgatus: običan, uobičajen, općenito poznat), naziv za latinski prijevod Biblije s kraja IV. st., što ga je s izvornih jezika na pučki latinski preveo sv. Jeronim, na traženje pape Damaza; naziv se ustalio tek od XVI. st. Prvo je sv. Jeronim 384. priredio recenziju (prijevoda Vetus LatinaEvanđelja Psalama (Psalterium Romanum), potom je od 389. do 406. s hebrejskog i aramejskoga jezika preveo na pučki latinski cijeli Stari zavjet, a onda s novom recenzijom priredio i prijevod cijeloga Novoga zavjeta na temelju grčkoga izvornika. Od VII. st. Vulgata je bila općenito prihvaćena u svim kršćanskim crkvama i postala temeljem svetopisamskoga kanona. Rani rukopisi Vulgate nisu sačuvani, kasniji (Codex Fuldensis, VI. st., Codex Amiatinus, VII–VIII. st.) trebali su nužnu standardizaciju, pa je u XIII. st. izišlo kritičko izdanje Vulgate kao Biblia Parisiensis, ali s mnogo pogrješaka, što je potaknulo kritička izdanja. Rad na kritičkom izdanju otpočeo je 1546., kada je Tridentski koncil proglasio izdanje Vulgate autentičnim (time je određen kanon Svetoga pisma Katoličke crkve), ali je odmah odredio da se počne raditi na ispravljenom izdanju. Nova Vulgata, tiskana 1590., nazvana je po papi Sikstu V. Sikstovom Biblijom; za pape Klementa VIII. doživjela je ispravke pa je 1592. izašla Nova Vulgata nazvana Siksto-Klementina.

Dodaj u košaricu