Davorka Budimir: Politička elita u Hrvatskoj 1986.-1990.

20.00  (150.69 kn)

SKU: BS-51366 Kategorija:

Opis

Iz predgovora:

 

Nastavak ranije objavljene ‘Političke elite u Hrvatskoj 1990.-2000.’ Autorica se u radu odlučila vratiti nekoliko godina ranije u prošlost na što ju je motiviralo prikupljena povijesna dokumentacija tijekom istraživanja, svakodnevno marginaliziranje povijesnih činjenica u javnosti i brojni pojedinci koji su je poticali na daljnje pisanje.

 

Ono što nam se kao društvu dogodilo nakon 2000. dovoljno je blizu da o tom razdoblju ne možemo govoriti bez emocija ili pristranosti. Temeljno pitanje je rasvijetliti početak hrvatske samostalnosti i kako je do nje došlo, te koje su strategije imali akteri kada su donosili političke odluke. Niti jednu njihovu strategiju ili odluku nemamo pravo osuđivati ili osporavati, ali ju imamo pravo učiniti javno dostupnom. To razdoblje bilo je prije interneta i dostupnosti globalnih mreža. Nedostatak činjenica ostavit će prazninu o tom razdoblju, a buduće generacije nikada neće moći biti informirane o procesima i akterima s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

 

Ova knjiga na jednom mjestu prikazuje kako je funkcioniralo kadroviranje prema moralno političkoj podobnosti u delegatskom sustavu radničkog samoupravljanja i samoupravnog socijalizma. Složenost i kompliciranost proizvodila je stalnu krizu sustava. Potpuno je nevažno koji je pojedinac bio na kojoj poziciji, već kako je bilo tko mogao funkcionirati u kaosu koji je proizvodio svakodnevne krize. Resetiranje takvog sustava u Hrvatskoj nije se dogodilo do danas. Naslijeđeni mentalitet pojedinca i kontinuitet dugog trajanja institucija nije moguće promijeniti u nekoliko desetljeća političkom odlukom ili nekim datumom. S prvim višestranačkim izborima 1990. godine dogodile su se promjene, ali se u stvarnosti sustav nije promijenio.

 

Ono što možemo zamjeriti političkim akterima, kao građani, je da su na ruševinama komunističkog gradili demokratske institucije, a da pri tome nisu mogli i nisu htjeli mijenjati sami sebe i svoj komunistički mentalitet. Davorka Budimir

Dodatne informacije

Šifra:

BS-51366

Izdavač i godina:

2018.

Broj stranica:

352

Uvez:

TVRDI

Format:

24X16CM

Stanje

IZVRSNO

Dodaj u košaricu