Dr. Artur Schneider: Miroslav Kraljević – prva monografija

331.81  (2,500.02 kn)

Šifra: BS-34712

Izdavač i godina:  Izdanje “Savremenika”,  1918.

Broj stranica: 60

Uvez: meki

Format: 30x22cm

Stanje: vrlo dobro

Kategorije: ,

Opis

Poznato je i mnogo puta isticano značenje Miroslava Kraljevića za hrvatsku modernu umjetnost.  Iako je umro s jedva navršenih 27 godina (1885. – 1913.) i priredio samo jednu samostalnu izložbu u Salonu Ulrich, još je za života zamijećen kao važna likovna pojava. O tome svjedoči i monografija koja je tiskana 5 godina po njegovoj smrti, a koju autor,  dr. Artur Schneider, započinje riječima:

„Pojava Miroslava pl. Kraljevića osobita je u povijesti naše mlade likovne umjetnosti. Nažalost je ranom smrću, koja ga pokosi u dvadeset i sedmoj godini života, njegovo umjetničko djelovanje bilo ograničeno na kratko razdoblje od dvije, tri godine. Ali i u ovo kratko vrijeme nastala su djela, koja možemo punim pravom ubrojiti medju najbolja sveukupne naše dojakošnje likovne umjetnosti. Kraljević je prvi naš umjetnik, koji je misaono i svijesno a ne tek spoljašnjim načinom usvojio osnovna načela moderne umjetnosti.“

Monografija je iznimno vrijedna, jer osim četrdeset i sedam autotipija, sedam fototipija i tri kromotipije, sadrži i dva izvorna drvoreza Miroslava Kraljevića. To su Obožavanje ljepote i Kokote.

Primjerak monografije u našem vlasništvu je br 128.

 

Dodaj u košaricu