Juraj Dobrović, katalog izložbe 19.10.-14.11.1971. (sadrži originalnu grafiku umjetnika)

265.45  (2,000.03 kn)

Juraj Dobrović, 19.10.-14.11.1971. Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb. Katalog je očuvan, tiskan je u 500 primjeraka te ovo izdanje sadrži i originalnu grafiku umjetnika.

Šifra: 0821

Izdavač: Galerije suvremene umjetnosti, Zagreb

Tekst: Radoslav Putar

Odgovorni urednik: Bože Bek

Urednik kataloga: Vladimir Gojković

Prelom kataloga i plakat: Ivan Picelj

Serigrafija: Branko Horvat

Fotografije: Ana Kahnweiler, Marija Braut

Godina izdanja: 1971

Uvez: meki

Broj stranica: 14

Format: 20,5×20 cm

Opis

Juraj Dobrović prepoznat je kao jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Pripadnik je umjetničkog pokreta Nove tendencije. Kroz nešto više od četiri desetljeća stvaranja bio je prisutan na svim relevantnim i prestižnim modernim kotama svjetske i nacionalne umjetnosti. Iako se nikada nije nudio, nitko od ozbiljnih konceptora izložbi nije ga mogao izostaviti iz svoje selekcije: od amblematskih međunarodnih Novih tendencija, preko venecijanskog bijenala ili bijenala u São Paulu do domaćih – „Konstruktivizam i kinetička umjetnost”, „125 godina HDLU-a – 125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti”, „Monokromi”, „Exat 51” (Lisabon) i dr.

Iz uže likovne obitelji pripadnika pokreta Nove tendencije (PiceljRichterBašičević…) i šire porodice pobornika racionalne geometrijske strukture (Picelj, Richter, Jurić, Knifer…), Dobrović ipak čvrsto zaposjeda svoj i osebujan analitički sustav u kojem varira djelovanje svjetla, rastvara i preklapa komplementarne oblike, ali i šire problematizira izraz univerzalne dvojnosti i komplementarnosti.

Juraj Dobrović je stvorio opus koji je jedan od aktivnih i vitalnih priloga u gradnji nove plastičke kulture i koji je operativnim vrijednostima i emaniranom duhovnosti najdublje ukorijenjen u realnosti epohe u kojoj nastaje, a u hrvatskoj likovnoj umjetnosti – od početaka do danas – s pravom uživa vrlo visoko i potpuno izdvojeno mjesto.

Juraj Dobrović rođen je 29. siječnja 1928. godine u Jelsi. Školovao se u Jelsi, Bolu i Splitu. Ekonomski i Filozofski fakultet (povijest umjetnosti) završio je na Zagrebačkom sveučilištu. Samostalno izlaže u Hrvatskoj i svijetu od 1962. godine. Sudionik je međunarodnog pokreta Nove tendencije. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. godine i na Bijenalu u Sao Paoulu 1973. godine. Djela mu se nalaze u domaćim i poznatim europskim i svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.

Jerko Denegri

 

Dodaj u košaricu