Ervin Dubrović: Drenig – talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950

11.00  (82.88 kn)

Nema na zalihi

Pridružite se listi čekanja kako biste dobili e-poruku kada ovaj proizvod postane dostupan

SKU: BS-42403 Kategorija:

Opis

Knjiga Drenig: talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950. kombinacija je biografije jednog osebujnog intelektualca i sinteze o talijansko-hrvatskim odnosima koji se samo prelamaju u Rijeci, a odnose se na mnogo šire odnose između talijanskih i hrvatskih intelektualaca, pisaca i pjesnika prvenstveno u periodu “tvrdoga doba” između dvaju svjetskih ratova.
Knjiga se nosi s brojnim preprekama. Prvo, s nedovoljnim poznavanjem kulturnog života Rijeke u doba fašizma. Drugo, s ideološki okoštalim stavovima koji zavrjeđuju pomniju obradu i suvremenu elaboraciju. Treće, s nepoznavanjem i zapostavljanjem talijansko-hrvatskih odnosa, uspostavljenim mahom u tadašnjim riječkim časopisima koji se umnogome razilaze s vodećim lokalnim tvrdim fašističkim miljeom.
Kroz cijelu se knjigu, koja teži sintezi, kao light-motiv provlači životopis Francesca Dreniga (najradije koristi pseudonim Bruno Neri).
Francesco Drenig (1982.-1950.) ključna je figura hrvatsko-talijanskih odnosa u Rijeci između dva svjetska rata i stoga iznimno zanimljiv onima koje zanimaju međunacionalni odnosi na našem tlu, a posebno odnosi s Talijanima.
Ujedno je ključna figura književnog života Rijeke dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća i bitan, možda još i važniji, sudionik kruga modernih umjetnika i fotografa tridesetih godina. Mladi su ga riječki likovni umjetnici smatrali zagovornikom i kritičarom koji je krčio putove modernizmu i važan im je upravo kao entuzijast neiscrpne energije.
Sažeci na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-42403

Izdavač i godina:

MUZEJ GRADA RIJEKE, 2015.

Broj stranica:

295

Uvez:

MEKI

Format:

19X12CM

Stanje:

IZVRSNO

Pročitaj više