F. M. Dostojevski: Braća Karamazovi 1-2

130.00kn

Šifra: BS-18524

Izdavač i godina: Znanje-Zora, 1975.

Broj stranica: 357+503

Uvez: tvrdi

Format: 20,5 x 14 cm

Stanje: izvrsno

Nema na zalihi

Obavijesti me kad se artikl vrati na zalihu.

Opis

Braća Karamazovi posljednja je knjiga ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Dostojevski je proveo skoro dvije godine pišući knjigu Braća Karamazovi. Prvi put je izdana u serijalnoj formi u časopisu Ruski Vjesnik, i završena je u studenom 1880. godine.

To je filozofski dramski roman koji raspravlja o raznim temama, kao što su Bog, slobodna volja, moral, ljudska nesavršenost i iskupljenje. Po romanu je snimljeno nekoliko televizijskih i filmskih adaptacija, a jedna od najpoznatijih su istoimeni film Richarda Brooksa iz 1958. Observer je “Karamazove” 2003. stavio na 29. mjesto na listi najboljih romana svih vremena. A Marilyn Monroe je svojedobno izrazila želju za igranjem Grušenjke, jedne od likova iz romana.

Dvojica staraca u priči, Fjodor Karamazov i Zosima, sučeljuju se kao negativni i pozitivni mimetički model za mlađi naraštaj, a pisac kritizira i pomodne, zapadnjačke ideje koje po njemu kvare rusku kulturu. Zamišljen je i drugi dio knjige, “Život velikog grješnika”, ali je Dostojevski preminuo prije nego je mogao ostvariti taj naum.