Ivan Picelj: Automatofoni – muzicki automati

3,000.00kn

Sitotisak. Ivan Picelj; mini plakat za izložbu Automatofoni – muzički automati , Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb 1963. godine.

High Quality Screen Print / visokokvalitetan  sitotisak

Izdavač: Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb
Godina: 1963.
Format: 13×19
*uokvireno

Nema na zalihi

Obavijesti me kad se artikl vrati na zalihu.

Kategorije: , ,

Opis

Plakat je izveden u 3 boje (crvena, crna i srebrna) na bijelom papiru. U gornjem dijelu plakata, na crvenoj pozadini nalazi se naziv izložbe i podaci, crnim slovima. Ispod u crnom kvadratu nalazi se prikaz ploče automatofona u srebrnoj boji.

 

  • Picelj, Ivan, hrvatski slikar, grafičar i oblikovatelj (Okučani, 28. VII. 1924 – Zagreb, 22. II. 2011). Studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1943–46. Jedan od osnivača skupine EXAT 51, s kojom je izlagao u Zagrebu i opredijelio se za apstraktnu umjetnost. Među utemeljiteljima je pokreta novih tendencija, unutar kojeg je stvarao programirana djela kojima je istraživao vizualnu percepciju, ritmove, pomake (Programirani slučaj cm 8-1, 1966); organizirao izložbe pokreta u Zagrebu. Izradbom plakata, opremom knjiga i kataloga izložbi unaprjeđuje vizualnu kulturu grafičkoga oblikovanja i zagovara ravnopravnost primijenjene umjetnosti. Objavio mape grafika u tehnici sitotiska (8 serigrafija, 1957; Cyclophoria, 1971; Remember, 1984–86; Varijacije, 2002). U slikarstvu je razvijao geometrijsku apstrakciju (Kompozicija, 1951; U čast El Lissitzkom, 1956). Ishodišta je pronalazio u općim načelima konstruktivizma i minimalizma, a temeljni su mu postupci redukcija oblika na geometrijske elemente, multiplikacija osnovne plastične jedinice unutar pravilna rasporeda plohe te analiza tonskoga registra osnovnih boja. Izrađivao reljefe i objekte u drvu i metalu. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1994).