John J. Mearsheimer i Stephen M. Walt: Izraelski lobi

100.00kn (13.27 €)

Šifra: BS – 35811

Izdavač i godina: Alfa, Zagreb 2008.

Broj stranica: 555

Uvez: meki

Format: 23 x 16 cm

Stanje: vrlo dobro

Kategorija:

Opis

“Izraelski lobi” Johna J. Mearsheimera sa Sveučilišta u Chicagu i Stephena M. Walta s John F. Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard jedan je od najkontroverznijih članaka u novije vrijeme. Prvi put objavljen u časopisu ‘London Review of Books’ u ožujku 2006., esej je izazvao zgrožene krikove i zahvalno klicanje zato što se pozabavio jednim od najvećih tabua u Americi: utjecajem izraelskog lobija na vanjsku politiku Sjedinjenih Država. Prema časopisu ‘The New York Time Magazine’ esej “je udario u krugove koji oblikuju javno mnijenje brzinom mlažnjaka”.

U ovome djelu iznimne važnosti Mearsheimer i Walt sada produbljuju i proširuju svoje tvrdnje te se usredotočuju na najnoviji razvoj događaja na Bliskom istoku. Opisuju upravo nevjerojatnu razinu materijalne i diplomatske potpore koju Sjedinjene Države pružaju Izraelu te tvrde kako se takva potpora ne može u cijelosti objasniti bilo strateškim bilo moralnim razlozima.

Takav izniman odnos dviju država razvio se uglavnom kao rezultat političkog utjecaja labavo povezane koalicije pojedinaca i organizacija koji aktivno rade na tome da usmjere kormilo američke vanjske politike u proizraelskome smjeru.

Mearsheimer i Walt provokativno tvrde da izraelski lobi ima dalekosežan utjecaj na stav koji su Sjedinjene Države zauzele širom Bliskog istoka – u Iraku, Siriji, Iranu i Libanonu – i prema izraelsko-palestinskom sukobu te da su politike kakve je zagovarao lobi duboko pogubne za američke nacionalne interese, a i za dugoročnu sigurnost Izraela. Utjecaj lobija također pogađa američke odnose s važnim saveznicima i povećava opasnost koja od globalnog džihadističkog terora prijeti svim državama svijeta.

Pišući za ‘The New York Review of Books’, Michael Massing izjavio je: “Otkako je časopis Foreign Affairs objavio ‘Sukob civilizacija’ Samuela Huntingtona 1993., nijedan akademski esej nije eksplodirao ovakvom silinom.” Objavljivanje knjige “Izraelski lobi i američka vanjska politika” sigurno će proširiti raspravu u trenutku u kojem ne postoji preča tema od američke uloge na Bliskom istoku.