Joško Božanić: Viški facendijer – stil, leksik, svijet facende otoka Visa dvadesetoga stoljeća

150.00kn

Šifra: BS-04850

Izdavač i godina: Književni krug, Split, 2015.

Broj stranica: 859

Uvez: tvrdi

Format: 24 x 17,5 cm

Nema na zalihi

Obavijesti me kad se artikl vrati na zalihu.

Kategorija:

Opis

“Kapitalno djelo najboljeg znalca kolektivne memorije otoka Visa i njegova jezika – sveučilišnog profesora i istaknutog književnika Joška Božanića, jedinstveno je djelo u hrvatskoj dijalektologiji i dijalektalnoj književnosti, na 700 stranica književnog i analitičkog teksta s rječnikom koji obuhvaća preko dvije tisuće riječi s ingenioznim interpretacijama i objašnjenjima svake jezične potankosti izvornog teksta bilježenog na otoku Visu u rasponu od pedeset godina.

Riječ je o znanstvenoj monografiji s antologijom sto i jedne facende otoka Visa koje autor interpretira na način da otkriva stilističke, naratološke, sociološke i kulturnoantropološke aspekte viške usmene priče – facende. Facenda je usmena, nefikcionalna, humoristička usmena priča karakteristična za mediteranski kulturni krug koja nastaje u trenucima relaksacije, druženja ljudi za stolom, na trgu, na rivi kao neki oblik uličnog teatra jer te priče imaju mnoge dramske elemente s dijalozima oživljenim retoričkim umijećem pripovjedača. Sve su priče na autentičnim viškim govorima popraćene tumačem riječi i objašnjenjima značenja, uz iznimno bogat Glosar koji obuhvaća oko 2000 riječi, a svi su dijalektalni tekstovi pomno akcentuirani tako da je trajno sačuvan izgovor viških govora.

Posebnu vrijednost ovog izdanja čini CD koji je priložen u knjigu, a na kojem je snimljeno 12 facendi u interpretaciji Joška Božanića na izvornom viškom govoru.”