Leonard Cohen: Divni gubitnici

80.00kn

Šifra: BS – 30010

Izdavač i godina: Feral Tribune, 1998.

Broj stranica: 268

Uvez: meki

Format: 20×13 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Prema riječima samoga autora: “Divni gubitnici su ljubavna priča, psalam, crna misa, spomenik, satira, molitva, krik, putokaz kroz divljinu, šala, neukusna pogrda, halucinacija, dosada, nebitan prikaz nestalog majstorstva, jezuitski traktat, poruga, skatološka luteranska lakrdija, ukratko, odbojni religijski ep neusporedive ljepote.”

Bez obzira je li točna konstatacija kako je riječ o prvom postmodernom kanadskom romanu, ta oda Catherini Tekakwithi, svetici iz plemena Mohawka, bezrezervno se voli ili pak na čitatelja djeluje odbojno – a nerijetko i jedno i drugo istovremeno. Otvorene strukture, provokativno pisana i podložna individualnim interpretacijama, ona na konzumenta može ostaviti svakojaki učinak – sve osim ravnodušnosti.

Slično zbunjujuć dojam “Divni gubitnici” ostavili su i na ondašnju kritiku pa će u svom osvrtu novinar i esejist Robert Fulford govoriti o “važnom promašaju”, ali i najzanimljivijoj knjizi objavljenoj te godine u Kanadi. Dakako, vremenom su se Gubitnici zasluženo pretvorili u čiste dobitnike dosegavši ugled djela neupitne kvalitete, divljeg i šokantnog, ali svejedno fascinirajućeg od prve do zadnje stranice. Cohen je putnik, tipični umjetnik u vječitom stvaralačkom i doslovnom kretanju… instinkt ga je vodio svugdje, no uvijek se vraćao sebi i svojoj publici.

Sudeći po uzajamnoj reakciji s posljednje svjetske turneje, čini se da se upravo na pozornici, pred mnoštvom svojih “prijatelja”, Leonard Cohen – taj pisac koji pjeva ili pjevač koji piše, svejedno – osjeća potpuno ispunjeno. Rijetko savršen, po mnogočemu divan, ali zapravo nikada gubitnik.

(Iz pogovora Denisa Leskovara)
Leonard Cohen (rođen 21. 9. 1934. u Montrealu – umro 10. studenog 2016. u Los Angelesu), kanadski pjesnik, kantautor i romanopisac. Diplomirao je na McGill University u rodnom gradu, živio u Londonu, na grčkom otoku Hidri, u New Yorku, Nashvilleu i Los Angelesu, a od 1994. do 1999. u zen-budističkom samostanu na Mt. Baldyju iznad L.A.-a, gdje je bio zaređen pod imenom Jikan (“Tihi”).

Njegova pjesnička karijera počela je ranih 1950-ih, kada je uz svoje mentore – danas klasike kanadske poezije – Louisa Dudeka, Irvinga Laytona i F. R. Scotta bio dio tzv. montrealske pjesničke škole koja je označila početak moderne kanadske poezije. No Cohena je put odveo u sasvim drugom smjeru te 1967. za Columbiju snima prvu ploču. Prvu koncertnu turneju odradio je 1970. godine i kontinuirano nastupao do 1993; 2008–13. održao je jednu od najhvaljenijih turneja u povijesti popularne glazbe koja mu je konačno donijela svjetsku slavu i komercijalan uspjeh.

Godine 2010. dobio je Grammyja za životno djelo, a 2011. književnu nagradu Príncipe de Asturias.