Lidija Gajski: Lijekovi ili priča o obmani

21.24  (160.03 kn)

Šifra: BS-36638

Izdavač i godina: Pergamena, 2009.

Broj stranica: 517

Uvez: tvrdi

Format: 25×18 cm

Stanje: izvrsno

Nema na zalihi

Pridružite se listi čekanja kako biste dobili e-poruku kada ovaj proizvod postane dostupan

Kategorija:

Opis

Kao što naslov govori, tema ove knjige su lijekovi. Cilj je knjige rasvijetliti neke važne aspekte moderne farmakoterapije i odgovoriti na bitna pitanja koja su s njome povezana, kako u užem, tako i u širem, civilizacijskom smislu. Vjerojatno najkonkretnija i najaktualnija od tih pitanja su: zašto raste potrošnja lijekova, odnosno izdaci za lijekove, te kako to zaustaviti. U situaciji u kojoj su društveni resursi ograničeni, rastuća potražnja za lijekovima zaoštrava problem dostupnosti medicinskih usluga, počinje ugrožavati nacionalne proračune i testirati granice socijalne izdržljivosti. pred nama je vrijeme intenziviranja debate o racionalizaciji zdravstvene potrošnje. Knjiga želi dati prilog toj raspravi. Kao polazište za analizu i argument za temeljne postavke i zaključke poslužila je farmakoterapija srčanožilnih bolesti, ili točnije rečeno njihova prevencija kroz liječenje povišenog krvnog tlaka, masnoće i šećera u krvi. kardiovaskularne bolesti najveći su javnozdravstveni problem razvijenog svijeta i na njihovo medikamentozno liječenje i sprječavanje troši se najviše novca. Stoga pojave i tendencije koje su u tom segmentu identificirane i opisane, vrijede za veliko područje medicine. osim toga, mogu se značajnim dijelom preslikati i na druga kronična oboljenja (osteoporoza, depresija, astma – o čemu će također biti govora), na liječenje malignih bolesti, te na primjenu dijagnostičke i terapijske opreme i aparata u medicini, o čemu bi se, sa sličnom argumentacijom i sličnim zaključcima dala napisati još jedna knjiga. Fenomeni opisani u knjizi mogu se, dakle, u velikoj mjeri generalizirati i percipirati kao obilježja, odnosno trendovi i pravci razvoja suvremene medicine. (Iz predgovora)

U poglavlju o DJELOTVORNOSTI LIJEKOVA naći ćete podatke o učinkovitosti najčešće propisivanih farmaka. Oni će vas nemalo iznenaditi jer se bitno razlikuju od općenitih uvjerenja. A zašto predožba o korisnosti lijekova daleko nadmašuje njihovu stvarnu vrijednost, doznat ćete u slijedećim poglavljima. Ono o MEDICINSKOJ ZNANOSTI ukazat će na slabosti u metodologiji i interpretaciji znanstvenih istraživanja, što vodi nevjerodostojnosti i pristranosti njihovih nalaza. Otkrit ćete da je današnja medicinska znanost uvelike instrumentalizirana, odnosno pretvorena u sredstvo koje služi prodaji medicinskih proizvoda. Uz njenu pomoć šire se granice patologije i kreiraju nove bolesti, pa smo svjedoci da su, primjerice, kolesterol i osteoporoza u dvadesetak godina od praktički nepoznatih entiteta pretvoreni u vodeće globalne zdravstvene probleme. U poglavlju o MEDICINSKOJ EDUKACIJI, uz brojne poznate situacije i primjere, doći ćete do zaključka da je i izobrazba liječnika, kao i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, u velikoj mjeri komercijalizirano i gotovo poistovjećeno s marketingom. 

Upoznat ćete se i s utjecajem medicinske industrije na POLITIKU lijekova i zdravstvenu politiku.

U poglavlju o SUKOBU INTERESA bit će identificirani motivi i akteri opisanih procesa – od farmaceutskih kompanija, preko liječnika do bolesnika, i bit će sasvim jasno prozvan glavni krivac, i to nije onaj kojeg očekujete.

Na kraju, bit će ponuđena RJEŠENJA za probleme, od onih na razini politike lijekova, do onih koja pretpostavljaju promjenu koncepcije bolesti i liječenja, te svjetonazorski i civilizacijski zaokret. (Iz sadržaja)

Pročitaj više