Marko Zubak: The Yugoslav Youth Press 1968-1980

350.00kn

Šifra: BS – 28012

Izdavač i godina: Srednja Europa i Hrvatski institut za povijest, 2018.

Broj stranica: 390

Uvez: tvrdi

Format: 24×18 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Iz tiska je izašla knjiga Marka Zubaka The Yugoslav Youth Press 1968-1980. Student Movements, Youth Subcultures and Alternative Communist Media, kao limitirano englesko izdanje (hrvatsko izdanje je u pripremi).

 

Tema ove studije jest omladinski tisak u SFRJ – splet raznolikih i časopisa, od tjednih informativnih glasila do specijaliziranih kulturnih publikacija, namijenjenih omladini i objavljivanih pod okriljem mreže državnih omladinskih i studentskih saveza. Omladinski tisak klasični je komunistički koncept koji u sebi spaja idealno sredstvo s idealnim objektom propagande. Namijenjen indoktrinaciji i stavljen pod ingerenciju drugorazredne političke organizacije, tzv. transmisijskog pojasa partije, omladinski tisak imao je tek marginalni značaj. Ono što ga, međutim, čini predmetom ove studije, jest neobična transformacija započeta krajem 1960-ih godina kada dobiva autentični glas, uvodeći brojne medijske inovacije i stvarajući prostor za buntovne poruke suprotne službenim normama i usko povezane s bitnim političkim i kulturnim omladinskim inicijativama.Omladinski tisak iskorišten je kao laboratorij koji omogućuje nove uvide u ova ključna politička i kulturna omladinska iskustva. Radikalna studentska politizacija s kraja 1960-ih godina jasno se otkriva kao posljedica reformskog pokušaja da se omladina pretvori u ravnopravnog političkog subjekta pri čemu su se zagrebački, beogradski i ljubljanski studenti postavili kao društvena avangarda, temeljeći svoje reformske zamisli na samoupravnim idejama pod kojima često nisu razumijevali iste stvari.

 

Omladinski tisak poput svakog alternativnog medija, brisao je razliku između pisanja i djelovanja, gdje su novinari lakoćom kombinirali uloge ideologa i aktivista. Suočeni s nesigurnom egzistencijom, pokazivali su sklonost kritičkim idejama i eksperimentima, razvijajući zasebni identitet čija je bitna sastavnica bila antagonizam spram profesionalnih medija. Prisiljeni da stalno iznova angažiraju nove kadrove, omladinske redakcije pretvorile su se u novinarske škole s velikim transformacijskim potencijalom. Iznimni vizualni doprinos omladinskog tiska odličan je pokazatelj širine njegova djelovanja. Djelujući s margine, on je postao izvorište raznolikih političkih, društvenih i medijskih inovacija. Usvajajući drugačije profesionalne norme, oblike društvenog i kulturnog kapitala te medijske strategije suprotstavljao se ustaljenim praksama da bi ih, naposljetku, veliki mediji često posljedično kooptirali i prihvaćali.