Mate Ujević: Hrvatska enciklopedija (1-5)

10,000.00kn

Šifra: BS-07056

Izdavač i godina: Konzorcij Hrvatske enciklopedije; Hrvatski izdavalački bibliografski savez, 1941. -1945.

Broj stranica: 3850

Uvez: tvrdi

Format: 22.5 x 29.5 cm

Nema na zalihi

Obavijesti me kad se artikl vrati na zalihu.

Opis

Izvrsno očuvani primjerci! 3 od 5 s izvornim bijelim omotima te svih 5 u originalnim kartonskim futrolama. Raritet kao takav na tržištu.

Projekt izradbe opće i nacionalne enciklopedije pod nazivom Hrvatska enciklopedija pokrenuo je krajem 1930-ih u Zagrebu književnik i publicist Mate Ujević. Iako nazivan “megalomanskim” projekt je nakon stvaranja Banovine Hrvatske dobio potporu vlasti i Katoličke Crkve, a članke su pisali mnogi znanstvenici sa Zagrebačkoga sveučilišta i drugih znanstvenih središta Kraljevine Jugoslavije. Enciklopedija je bila zamišljena u 12 svezaka, a tiskanje prvoga završeno je 10. veljače 1941., nešto manje od dva mjeseca prije napada Sila Osovine na Jugoslaviju.

Izdavanje enciklopedije nastavio je Hrvatski izdavalački (bibliografski) zavod, koji je djelovao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Peti svezak, zaključno s pojmom “Elektrika”, izdan je početkom 1945. godine. Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Zagreb gotovo je cjelokupna njegova naklada uništena i danas je, za razliku od prva četiri, teže dostupan.

O tome koliko je nepravedno projekt izdavanja ove enciklopedije osuditi kao “ustaški”, svjedoči npr. i podatak da je u članku čovjek (Sv. IV., 1942.) dana vrlo jasna i podrobna osuda rasističkih teorija kao neznanstvenih i neutemeljenih. Ističe se npr. da, nasuprot pokušajima dokazivanja superiornosti čiste rase, “može se često ustanoviti da su istaknuti ljudi miješane rase”. To je bilo prilično hrabro objaviti u državi (NDH) koja je i sama prihvaćala rasističke teorije (Hrvati kao arijevska rasa). Na HIBZ se nisu odnosili tadanji propisi o cenzuri sve do kraja 1944. godine.

Poslije petoga sveska projekt je prekinut, ali su mnogi suradnici, među njima i glavni urednik Mate Ujević, sudjelovali u izradbi Opće enciklopedije JLZ i drugih izdanja Leksikografskog zavoda FNRJ koji je osnovan 1950. na poticaj Miroslava Krleže. Danas nosi naziv Leksikografski zavod “Miroslav Krleža” i uz ostala izdanja od 1999. izdaje i novu Hrvatsku enciklopediju.