Nada Grujić: Dubrovačka ladanjska arhitektura

35.00  (263.71 kn)

SKU: BS-49525 Kategorija:

Opis

„U knjizi Nade Grujić Dubrovačka ladanjska arhitektura razmatra se veliki broj ladanjsko-gospodarskih sklopova i ljetnikovaca koji oblikuju svoju okolinu kao agrarni ili suburbani krajolik. S obzirom na brojnost obrađenih građevina, neka su poglavlja u ovoj knjizi pregled primjera spomenika koji se podvode pod istu grupaciju obzirom na osnovnu namjenu a ne kronologiju, dok su u nekim poglavljima izdvojena samo tri ili četiri primjera koji (uz navođenje drugih), na najbolje način ilustriraju bilo tipološka bilo stilska obilježja.

Svako poglavlje uvodnim tekstom objašnjava političke, društvene ili umjetničke okolnosti određenog razdoblja. Ovisno o razdoblju, u uvodnom dijelu gotovo svih poglavlja navode se tekstovi iz traktata, književnosti ili arhivskih dokumenata ili se objašnjavaju umjetničke veze koje djeluju u tom vremenu. Na svaki način se ističe iznimna uloga ladanjske arhitekture u organizaciji izvangradskog teritorija Dubrovačke Republike.

Knjiga Nade Grujić Dubrovačka ladanjska arhitektura dosad je najpotpuniji prikaz jednog od najkvalitetnijih segmenata povijesne arhitekture dubrovačkog područja.“

Iz recenzije akademika Vladimira Markovića

Dodatne informacije

Šifra:

BS-49525

Izdavač i godina:

INSTITUT ZA POVIJEST UMJETNOSTI, 2021.

Broj stranica:

538

Uvez:

MEKI

Format:

23X21CM

Stanje:

IZVRSNO

Dodaj u košaricu