Philip Kerr: Dama iz Zagreba

70.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS – 25770

Izdavač i godina: Naklada Ljevak, 2016.

Broj stranica: 455

Uvez: meki

Format: 21×14 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Povijesni triler o zakulisnim igrama vrhuške Trećeg Reicha.

 

Glavni junak povijesnog trilera Dama iz Zagreba pripadnik je njemačkog DS-a Bernie Gunther, koji je često bio na detektivskim zadacima za svoje nadređene – od Heydricha pa sve do Goebbelsa. Zbog takvih zadataka i najgorih borbi koje je prošao u Drugom svjetskom ratu svjedočeći iskonskom užasu ljudskog postojanja, Gunther ima prilično težak oblik PTSP-a i izrazito je depresivan i ciničan. Ovaj put Goebbels šalje Gunthera u privatnu misiju. Naime, ministar propagande opčinjen je Dalijom Dresner, čiji su preci Hrvati i čije je pravo ime Sofija Branković te želi da ona glumi glavnu ulogu u sljedećem filmu nacističkog državnog umjetnika Veita Harlana, inače zloglasnog redatelja filmova “Židov Süss” i “Kolberg”. No Dalia Dresner odbija se vratiti glumi sve dok ne sazna što se dogodilo s njezinim ocem koji je nestao u vihoru rata u Zagrebu. Dalia moli Goebbelsa za pomoć, a on šalje Gunthera u Nezavisnu Državu Hrvatsku da pokuša ući u trag Dalijinu ocu.

Pišući Damu iz Zagreba Kerr je vrlo pažljivo proučio prilike na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata pa većina kritičara ovaj roman proglašava najboljim iz slavne Kerrove serije o berlinskom detektivu, a poglavlja o onome čemu je Gunther svjedočio u NDH ne samo najsnažnijim dijelom ove knjige, nego i cijelog serijala.

 

„Autor majstorski kombinira žanr trilera s upečatljivim opisima zastrašujuće okrutnosti nacista i njihovih saveznika.“

The Telegraph

 

„Kerrovi špijunski trileri postali su moderni klasici.“

Publishers Weekly

 

„Kerrovi povijesni trileri s temeljito istraženom povijesnom građom daleko nadmašuju većinu predstavnika tog žanra.“

The Times

 

O autoru:

Škotski romanopisac Philip Kerr (rođen 1956. godine u Edinburgu) doktorirao je filozofiju i pravo na Sveučilištu u Birminghamu. Pisanjem se profesionalno počeo baviti 1989. godine, proslavivši se povijesnim trilerima čija se radnja događa u Njemačkoj 1930-ih godina, tijekom Drugog svjetskog rata i za vrijeme Hladnog rata. Dobitnik je nagrade Edgar, finalist nagrade Shamus, a dodijeljena mu je i nagrada Britanskog udruženja pisaca kriminalističkih romana Ellis Peters Award za najbolji povijesni kriminalistički roman.