Stipe Botica: Povijest hrvatske usmene književnosti

15.00  (113.02 kn)

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO UNUTAR 24H U ANTIKVARIJATU ILI ODMAH PUTEM INTERNETSKE NARUDŽBE.

Nema na zalihi

Pridružite se listi čekanja kako biste dobili e-poruku kada ovaj proizvod postane dostupan

SKU: BS-44250 Kategorija:

Opis

Poštujući načela književne teorije i specifičnost usmene književnosti, Stipe Botica dao je u svojoj Povijesti cjelovit prikaz hrvatske usmene književnosti na osnovi zapisa koji su se pojavljivali od 12. stoljeća i bili ukomponirani u pisaneknjiževne, obredne, pravne i druge spise. Posebnu je pozornost obratio na zapise iz 16. stoljeća, iz doba renesanse, te iz 17., 18. i posebice 19. stoljeća − kada se formirao korpus usmene književnosti koji se i poslije uspješno producirao u inačicama. Sve je to autor doveo u smislenu svezu i naglasio da je kontinuitet usmene književnosti evidentna činjenica koja obilježuje i hrvatsku tradicijsku kulturu i kulturu općenito.

Hrvatske je zapise narodnoga blaga uspoređivao, kad je to bilo potrebno, s tekstovima drugih naroda, ponajprije slavenskih, ali se poslužio i usporedbom žanrovskih paradigmi na europskoj razini koncipirajući izgled cjelovita tijeka usmene književnosti kako se pojavljuje u usmenoknjiževnim žanrovima.

Književnoteorijski utemeljeno, mnogobrojnim uvrštenim i interpretiranim primjerima dokumentirano – djelo Stipe Botice nadilazi sve što je u ovome području dosad ostvareno.
Ovdje se daje potpuna, prava, sustavna, objektivna povijest usmene književnosti koja je nastala i iznimno uspješno funkcionirala u hrvatskome kulturnome krugu.
Ova povijest usmene književnosti znatno pridonosi cjelini hrvatske književnosti u kojoj je usmena komponenta, posebice u starijim razdobljima, i te kako važan i nezaobilazan dio.

Dodatne informacije

Šifra:

BS-44250

Izdavač i godina:

ŠKOLSKA KNJIGA, 2013.

Broj stranica:

549

Uvez:

TVRDI

Format:

24X17CM

Stanje:

IZVRSNO

Pročitaj više