Theda Skocpol: Protecting Soldiers and Mothers

130.00kn

NA SKLADIŠTU. DOSTUPNO ODMAH PREKO INTERNETSKE PRODAJE, U ANTIKVARIJATU U ROKU OD 24 SATA

Šifra: BS – 28825

Izdavač i godina: The Belknao Press of Harvard University Press, 1992.

Broj stranica: 714

Uvez: meki

Format: 24×17 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Opće je mjesto da su Sjedinjene Države zaostajale za zemljama zapadne Europe u razvoju moderne socijalne politike. No, kao što Theda Skocpol pokazuje u ovoj zapanjujuće novoj povijesnoj analizi, Sjedinjene Države su zapravo bile pionir izdašne socijalne potrošnje za mnoge svoje starije, invalidne i ovisne građane. Tijekom kasnog devetnaestog stoljeća, kompetitivna stranačka politika u američkoj demokraciji dovela je do brzog širenja beneficija za veterane građanskog rata Unije i njihove obitelji.

Neki su se Amerikanci nadali proširiti braniteljske naknade u mirovine za sve potrebite starije osobe i socijalno osiguranje za radnike i njihove obitelji. Ali takve su nade bile protiv logike političkih reformi u progresivnoj eri. Velikodušna socijalna potrošnja nestala je zajedno s generacijom građanskog rata.

Umjesto toga, nacija je gotovo postala jedinstvena matična država blagostanja jer je savezna vlada i više od četrdeset država donijele socijalnu potrošnju, radne propise i programe zdravstvenog obrazovanja kako bi pomogli američkim majkama i djeci. Zanimljivo, kako pokazuje Skocpol, mnoge od tih politika donesene su i prije nego što su Amerikanke dobile pravo glasa. Zabranjene izborne politike, usmjerile su svoju energiju na stvaranje golemih, nacionalnih saveza lokalnih ženskih klubova, koji su surađivali s reformskim orijentiranim profesionalcima kako bi potaknuli zakonodavnu akciju u cijeloj zemlji.

Kombinirajući izvorna povijesna istraživanja s političkom analizom, Skocpol pokazuje kako su se vladine institucije, izborna pravila, političke stranke i ranije javne politike kombinirale kako bi se odredile mogućnosti i granice unutar kojih su reformatori i politički aktivne društvene skupine osmislile i promijenile društvene politike. tijekom kasnog devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća.

Iznova ispitujući institucionalne, kulturne i organizacijske snage koje su oblikovale američku socijalnu politiku u prošlosti, Protecting Soldiers and Mothers izaziva nas da razmišljamo na nove načine o tome što bi moglo biti moguće u američkoj budućnosti.