Vasko Popa: Kora

500.00kn

Šifra: BS – 33811

Izdavač i godina: Novo pokolenje, 1953.

Broj stranica: 102

Uvez: meki

Format: 17×12 cm

Stanje: izvrsno

Opis

Prvo izdanje prve zbirke poezije Vaska Pope. Novo pokolenje, Beograd 1953. godine. Naslovnica i oprema Slobodan Vasiljević.

Vasko Popa (29.06.1922., Grebenac kod Vršca – 05.01. 1991., Beograd) jedan od najpoznatijih jugoslavenskih pjesnika suvremenog pjesničkog izraza, kao i jedan od najprevođenijih srpskih pjesnika u svijetu. Kora je bila oštar zaokret u tadašnjoj srpskoj poeziji,

Kora, pjesnicka knjiga neobicne sintakse, sadržine i forme. U literarnoj atmosfeni socrealistickog pjevanja i pripovijedanja koji su bili dirigirani dnevnim potrebama aktuelne politike i ideologije, pojava Kore djelovala je kao radosno pjesnicko otkrovenje, ali još više kao šok. Radovala je one koji su stremili modernom pjesnickom izrazu i njegovom oslobodenju od dogmi i recepata; porazila je one ciji horizont ocekivanja ova knjiga nije zadovoljila: za njih je ova poezija bila nerazumljiva i besmislena jer njihov lijeni duh nije bio spreman zaći dublje od prvog nivoa razumijevanja i tamo pronaći prava znacenja i smislove.