Zupančić i Živadinov: Noordung 1995-2045

350.00kn

Šifra: BS-01519

Izdavač i godina: Kratis, 1995.

Broj stranica: 157

Uvez: meki

Format: 19 x 13,5 cm

Opis

Dragan Živadinov, Dunja Zupančič i Miha Turšič, uz pomoć high – tech alata, umjetničkih satelita – umbotova i logike suprematizama i konstruktivizma, bave se istraživanjem postgravitacijske umjetnosti.  Godine 1995. započeli su pedesetogodišnji kazališni projekt NOORDUNG 1995-2045. Predstava se održava svakih deset godina. Prva izvedba održana je u hidrolaboratoriju Zvjezadnog grada u Moskvi. U svakoj sljedećoj izvedbi umrle izvođače zamjenjuje ritam, a izvođačice melodija. Na zadnjoj izvedbi 2025. godine, Dragan Živadinov, kandidat kozmonaut u Yuri Gagarin centru za obuku kozmonauta,  uz pomoć svemirskog broda prenijeti će 14 satelita u orbitu odakle će prenositi signale koji predstavljaju uloge umrlih izvođača i izvođačica na Zemlju, dok će istovremeno njihove 3D projekcije u visokoj rezoluciji biti poslane u duboki svemir.

Dragan Živadinov je završio kazališnu režiju na AGRFT u Ljubljani. Godine 1983. osnovao “Gledališče sester Scipon Nasice”. Zajedno sa grupom Laibach i kolektivom IRWIN pokrenuo je NSK (Neue Slowenische Kunst). Kasnije osniva kazalište “Rdeči pilot” koje kasnije postaje Kozmokinetični kabinet Noordung. Od 2000., zajedno s Dunjom Zupančič i Mihom Turšičem gradi apstrakcije postgravitacijskog kazališta.

Kustoska platforma je  jedan od prvih programa edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a pokrenule su ga Ivana Meštrov i Mihaela Rihter kroz Udrugu Slobodne veze te je od prošle godine program proširen u područje izvedbenog – studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti. Program je namijenjen izvedbenim, vizualnim umjetnicima te mladim kustosima, a ovogodišnje izdanje KP: Performativne studije slučaja biti posvećeno sintagmi historijskog ludila i održava se u Centru KNAP.